Invalidska kolica su ortopedsko pomagalo koje se koristi u slučajevima kada je bolesniku hodanje jako teško ili u potpunosti onemogućeno, kada je došlo do tjelesne ozljede koja onemogućuje kretanje ili je ono zabranjeno, kod trajnog invaliditeta i kod osoba starije životne dobi koje se teško kreću. Ovo je nadasve korisno i trajno rješenje za osobe koje ne hodaju i omogućuje njihovo djelomično uključivanje u svakodnevni život. 

Različite vrste kolica za invalide

Invalidska kolica se mogu nabaviti u jako velikom rasponu modela, a svaki od njih je prilagođen određenoj vrsti korisnika i u potpunosti ovisi o njegovim potrebama. S obzirom na to da je riječ o osobama koje imaju probleme s hodanjem i motorikom, kolica za invalide imaju različite prilagodbe. Neke od njih su specijalizirana prilagodba sjedala i naslona, personalizirane kontrole za pokretanje, posebno adaptirane ručke i slično. 

Invalidska kolica se mogu nabaviti u jako velikom rasponu modela, a svaki od njih je prilagođen određenoj vrsti korisnika i u potpunosti ovisi o njegovim potrebama.

Postoji nekoliko vrsta invalidskih kolica, a najviše se koriste standardna i elektromotorna kolica. Standardna kolica se mogu kupiti u širokom cjenovnom rangu, a karakterizira ih robustan i pouzdan dizajn koji ima mogućnost podesivosti visine sjedala i može podnijeti tjelesnu težinu od 130 kg. Postoje i kolica s većom nosivosti, za bolesnike težine do 170 kg, a one se proizvode od najkvalitetnijeg metala i ostalog vrhunskog materijala.

Elektro motorna kolica

Skuplja, ali jednostavnija za upotrebu su elektromotorna invalidska kolica. Iako i standardna kolica imaju složeni mehanizam, elektromotorna kolica su tehnološki još naprednija. Njihov dizajn u potpunosti ovisi o potrebama i mjerama osobe koja će ih koristiti. 

Sva standardna kolica sklapaju se na isti način: skidanjem kotača, nosača za noge i pomicanjem sjedala prema gore što im omogućuje sužavanje i sklapanje. Na isti način funkcioniraju i aktivna invalidska kolica koja imaju čvršću konstrukciju pa su stoga sigurnija i stabilnija. 

Elektromotorna kolica najpopularnija su vrsta kolica za ljude koji mehanički ne mogu pokrenuti kolica, a žele se udaljiti od svog prebivališta. Pokreću se glasovnom naredbom ili minimalnim pokretom. 

Neurološka kolica

Postoje i tzv. neurološka kolica koja su namijenjena korisnicima koji imaju smanjenu mobilnost. Njih je lako prepoznati po visokom naslonu za leđa i posebnim naslonjačem za vrat ili glavu. Ovo su također vrlo kvalitetno rađena kolica.

Posljednji model invalidskih kolica o kojima ćemo pričati jesu sportska kolica, a ona imaju povećanu stabilnost prilikom kretanja jer su im kotači nagnuti pod nekim kutem. Svaki sport zahtijeva drugačiji model s drugačijim prilagodbama pa je važno uzeti što svestranija kolica koja se mogu lako prilagođavati. Takva kolica imaju branik, jastuk i bočne stranice, ali i sigurnosni kotačić koji će vam pomoći da se krećete brže nez ugroze.

Čitajte i sljedeći članak: Ricinusovo ulje – za ljepotu i zdravlje

Ricinusovo ulje dolazi od biljke ricin. Iako je ricin na glasu kao jedan od najpoznatijih otrova, ricinusovo ulje nije nimalo otrovno, dapače široko je primjenjivo kod raznih bolesti i nedostataka u organizmu.

Postovi iz iste kategorije: