Bulimija je poremećaj prehrane koji karakteriziraju opetovane epizode prejedanja nakon čega dolazi do „pročišćavanja“ organizma samopotaknutim povraćanjem ili korištenjem diuretika. Isto tako, oboljeli od bulimije često se pridržavaju rigoroznih dijeta ili prekomjerno vježbaju kako bi djelovali protiv učinaka koji prejedanje ostavlja na njihovo tijelo. 

Od nje najčešće obolijevaju žene koje su jako zabrinute oko svog izgleda i težine do čega dolazi do razvoja ovog poremećaja. 

Kako prepoznati bulimiju

Glavni simptom bulimije je čišćenje organizma do kojeg dolazi nakon naglog i brzog konzumiranja velikih količina hrane uz osjećaj gubitka kontrole. Nakon konzumiranja hrane pojavljuju se jake mučnine koje rezultiraju povraćanjem kao vidom čišćenja organizma. Osim povraćanja, vidom čišćenja organizma mogu se smatrati i stroge dijete te prekomjerno vježbanje. 

Glavni simptom bulimije
Glavni simptom bulimije je čišćenje organizma do kojeg dolazi nakon naglog i brzog konzumiranja velikih količina hrane

Osoba koja boluje od ovog poremećaja konzumira velike količine hrane, a prejedanje obično radi u tajnosti što je vrlo često potaknuto emocionalnim stresom. Kako bi se bulimija službeno dijagnosticirala, osoba se mora prejedati barem dva puta tjedno ili češće. S obzirom da vrlo brinu oko svoje težine, težina ljudi koje pate od ovog problema uglavnom je u normalnim vrijednostima.

Posljedice poremećaja u prehrani

S obzirom da je povraćanje jedan od glavnih simptoma bulimije, ono može izazvati i dodatne probleme poput:

  • oštećivanja zubne cakline
  • povećavanje žlijezda slinovnica u obrazima
  • upale jednjaka
  • snižavanja kalija u krvi (što za posljedicu ima nenormalan srčani ritam)

Isto tako zabilježeno je i nekoliko slučajeva iznenadne smrti koja je uzrokovana konzumiranjem diuretika kojima se poticalo povraćanje, odnosno čišćenje organizma. Oboljeli od bulimije skloni su razdražljivom ponašanju, zlouporabi droga, alkohola te depresiji.

Kako teku dijagnoza i liječenje

Specijalisti dijagnosticiraju bulimiju kada je osoba koja im se obrati za pomoć previše zabrinuta za svoju težinu te ima velikih kolebanja vezanih za težinu; posebno ako je sve to popraćeno konzumiranjem diuretika. Osim toga, neki od alarmantnih upozorenja su i:

  • natečene žlijezde slinovnice u obrazima
  • ožiljci na zglobovima prstiju koji nastaju izazivanjem povraćanja prstima
  • izjedena zubna caklina što je uzrokovano želučanom kiselinom
  • niska razina kalija u krvi

Unatoč navedenim simptomima dijagnoza se ne može službeno potvrditi sve dok osoba sama ne opiše svoje prejedanje i izbacivanje hrane.

Bulimija se može liječiti psihoterapijom, ali i lijekovima. Ipak, prednost se daje psihoterapiji koju bi provodio psihoterapeut s iskustvom u liječenju poremećaja prehrane jer u slučaju liječenja lijekovima postoji rizik od povrataka bolesti kada se prestane s uzimanjem lijekova.

Postovi iz iste kategorije: