Iako posjet stomatologu nikome nije najdraži dio, neke probleme ne smijemo ignorirati. Patite li od krvarenja iz zubnog mesa, muče li vas bolovi i oticanja te pojačano crvenilo zubnog mesa, postoji šansa da patite od paradontoze. Ova infektivna bolest može, u krajnjem slučaju, dovesti i do gubitka zuba, pa je veoma važno reagirati na vrijeme.

Redoviti posjeti stomatologu, koliko god vam bili mrski, jedan su od najboljih načina da ovaj problem uočite na vrijeme i spriječite u nastajanju.

Uzroci ove bolesti zubi

Paradontoza je infektivna bolest koju uzrokuju bakterije u ustima. One napadaju potporna tkiva zuba, počevši od zubnog mesa, pa sve do ligamenata i kosti, te tijekom vremena mogu uzrokovati mnoge neugodne i trajne posljedice. Paradontoza je zapravo pogoršanje stanja uslijed neliječenog krvarenja desni i gingivitisa, kada bakterije plaka napadnu područje ispod i iznad spoja zuba i zubnog mesa. 

Paradontoza je infektivna bolest koju uzrokuju bakterije u ustima.

Osim što uzrokuje štetu na zubnom mesu, može uzrokovati i velika oštećenja kosti i potpornog zubnog tkiva, što u konačnici može uzrokovati klimanje i ispadanje zubi ili pak potrebu da se zubi izvade.

Čitajte i sljedeći članak: Zubobolja je jedna od dvije najgore boli

Kada je riječ o bolovima koje svakako nitko ne voli, zubobolja je, uz bol u uhu, jedna od najgorih manifestacija bolova prema mišljenju brojnih ljudi.

Bolje spriječiti nego liječiti

Iako je paradontoza poprilično ozbiljna, valja imati na umu kako ne nastaje sama od sebe, stoga imate dovoljno vremena za reagiranje prije no što stvari postanu ozbiljne. Prvi simptomi paradontoze su:

  • Zadah
  • Pojačano crvenilo zubnog mesa
  • Bolno i otečeno zubno meso
  • Krvarenje iz zubnog mesa, pogotovo nakon pranja zubi

S obzirom da je paradontoza nepovratna i uzrokuje dugoročne i trajne posljedice, važno je reagirati na vrijeme. Stoga, ako primijetite i jedan od ovih simptoma valja se što prije javiti stomatologu, kako biste odredili terapiju i što prije počeli s rješavanjem ovoga problema.

Smanjite rizik pojave paradontoze

Ponekad se ginigivitis i paradontoza  javljaju kao simptomi drugih bolesti ili su pak vezani za neka stanja poput trudnoće, a mogu biti vezana i uz loš imunitet. U tim je slučajevima veoma važno znati kako smanjiti rizik od paradontoze. Dobra oralna higijena prva je i najvažnija. Redovito pranje zubi, pogotovo pastama za zube koje smanjuju šansu za nastankom paradontoze, čišćenje zubi zubnim koncem, korištenjem vodice za usta te redovitim stomatološkim pregledima uvelike možete smanjiti šansu za razvitkom paradontoze. 

Uz to, pravovremena reakcija također je veoma bitna, a imate li tu mogućnost, dobro je poraditi i na općem zdravlju i imunitetu tijela kako biste smanjili šanse za upalama.

Čitajte i sljedeći članak: MSM će obogatiti vašu prehranu i očuvati vam zdravlje

Postovi iz iste kategorije: