Psihoanaliza je vjerojatno jedan od izraza za koji su mnogi čuli, ali nisu previše upoznati s njime. No, često se dogodi da je to upravo ono što će vam trebati u nekom periodu života. Njen utemeljitelj je Sigmund Freud koji ju je razvio između 1885. i 1939.g. Nakon njega, nastavljaju je razvijati razni psihoanalitičari diljem svijeta. Može se promatrati kao teorija o ljudskom umu, ali i kao terapijska praksa koja pomaže u borbi s raznim životnim problemima.

Upravo je ovaj drugi dio razlog što danas ima mnoštvo psihoanalitičara koji nude usluge psihoanalize svojim klijentima. 

Pomoć oko raznih životnih problema

Kada se psihoanaliza koristi u svrhu terapije, ona može pomoći osobi koja se njoj podvrgava u rješavanju brojnih životnih problema, kao što su:

  • Tjeskoba
  • Depresija
  • Problemi u odnosu s partnerom i sl.

Najčešće je najveći problem u tome što osobe nisu niti svjesne da imaju neki od navedenih problema ili si ga jednostavno ne žele priznati. Psihoanaliza ima zadatak osvijestiti osobu o mogućem problemu te mu pomoći pronaći rješenje kako bi se riješio tih problema. 

Psihoanalitičar je zato iznimno važna osoba u cijelom procesu jer on prvo mora prepoznati o kojim je problemima riječ, a nakon toga mora nastaviti u pravom smjeru kako bi pomogao riješiti te probleme.

Psihoanaliza kao rješenje za razne probleme

Psihoanaliza će biti najdjelotvornija ako je osoba i sama svjesna svojih problema, odnosno i prije nego što započne razgovor s psihoanalitičarem. Osoba se tada može lakše opustiti i psihoanaliza tada može puno brže krenuti u smjeru otklanjanja problema, umjesto da se jedno vrijeme pokušavaju problemi pronaći.

Glavni cilj, kojeg ima psihoanalitičar, je dovesti nesvjesni materijal u svijest i poboljšati funkcioniranje ega, pomažući pojedincu, da postane manje kontroliran biološkim nagonima ili zahtjevima superega.
Psihoanaliza je metoda koju radi psihoanalitičar. To su analize psihičkih fenomena i liječenja emocionalnih poremećaja koja uključuje tretmanske sesije tijekom kojih se pacijent potiče na slobodan razgovor o osobnim iskustvima, a posebno o ranom djetinjstvu i snovima.

Ipak, čak i kada dođe osoba svjesna problema, psihoanalitičar mora s njom obaviti dodatni razgovor kako bi vidio postoje li još neki problemi koje je osoba slučajno ili namjerno izostavila.

Brojna psihoanalitička savjetovališta

Budući da živimo u svijetu u kojem smo okruženi raznim stresnim situacijama, mnogi su shvatili da će biti potrebno jako puno pomoći ljudima kako bi se nosili sa svakodnevnim problemima. Zbog toga je otvoreno jako puno psihoanalitičkih savjetovališta koja nude svoje usluge.

Psihoanalitička terapija je oblik terapije razgovorom sa psihoanalitičarom, koji se temelji na teorijama psihoanalize Sigmunda Freuda. Pristup istražuje kako nesvjesni um utječe na vaše misli, osjećaje i ponašanja.

Zato je potrebno biti oprezan i potražiti samo one koji su dobili dobre recenzije. Iako naravno niti recenzije nisu uvijek potpuni odraz stanja na terenu, u većini slučajeva su se pokazale kao vjerodostojne i kao nešto čemu možete vjerovati prilikom raznih odabira.

Postovi iz iste kategorije: