Kada se govori o konoplji i njezinim pripravcima ili dijelovima koji se konzumiraju, svima odmah padne na pamet psihoaktivno djelovanje koje ona može imati. Ipak, kada je riječ o sjemenkama konoplje tada je važno znati da one dolaze od industrijske konoplje kod koje je THC prisutan samo u tragovima. Zbog toga ona nema psihoaktivno djelovanje, no ima iznimne nutritivne vrijednosti poput zdravih masnoća, proteina i minerala. 

Upravo se zbog toga oljuštene sjemenke konoplje u posljednje vrijeme vrlo često koriste u prevenciji i rješavanju brojnih zdravstvenih problema.

Kada se konzmiraju sjemenke konoplje, jedna od glavnih prednosti svakako je njezino nutritivno bogatstvo koje pomaže u održavanju zdravlja cijelog organizma.

Nutritivno bogatstvo

Kada se konzmiraju sjemenke konoplje, jedna od glavnih prednosti svakako je njezino nutritivno bogatstvo koje pomaže u održavanju zdravlja cijelog organizma. Samo neki od važnih nutrijenata koji se nalaze u oljuštenim sjemenkama konoplje su:

  • Esencijalne masne kiseline (omega-6 masna kiselina i omega-3 masna kiselina)
  • Linoleinska masna kiselina
  • Proteini (udio proteina veći je od 25 %)
  • Esencijalne aminokiseline (metionin, cistein, arginin, glutaminska kiselina)
  • Minerali (vitamin E, fosfor, kalij, natrij, magnezij, sumpor, kalcij, željezo, cink)

S obzirom na količinu korisnih nutrijenata koje sjemenke konoplje sadrže, svakako valja razmisliti o njihovoj konzumaciji jer su benefiti za zdravlje višestruki.

Sjemenkama konoplje do zdravog srca

Imajući u vidu sve nutritivne benefite sjemenki konoplje, ne čudi činjenica da se one koriste u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih problema. Jedni od takvih problema su i kardiovaskularni problemi koji njihovom konzumacijom mogu biti u potpunosti prevenirani. 

Naime, sjemenke konoplje sadrže velik udio arginina koji služi za proizvodnju dušikovog oksida koji utječe na širenje i opuštanje krvnih žila što dovodi do regulacije krvnog tlaka, a time i do smanjenja rizika od nastanka drugih kardiovaskularnih poremećaja.

Spas za žensko zdravlje

Poznato je da se većina žena u svom životu barem jednom susrela s nelagodnim simptomima PMS-a, odnosno predmenstrualnog sindroma u čije uzroke znanstvenici ni liječnici ni danas nisu sigurni. Jedan od mogućih odgovora odnosi se na osjetljivost tijela na hormon prolaktin. Konzumacijom sjemenki konoplje u tijelo se unosi gama linolenska kiselina koja potiče proizvodnju prostagladina E1, odnosno molekule koja utječe na smanjenje učinka prolaktina čime se uvelike smanjuju neugodni simptomi PMS-a. 

Kako bi se navedeno istažilo, 2011. godine provedena je i znanstvena studija koja je ispitivala utjecaj sjemenki konoplje, odnosno linolenske kiseline na simptome PMS-a, a rezultati su pokazali kako uzimanje jednog grama linolenske kiseline dnevno značajno smanjuje simptome PMS-a.

Postovi iz iste kategorije: