U automobilima od prije nekoliko desetaka godina i onima danas, neke stvari se nisu promijenile. Primjerice, u njima se i danas koriste razne vrste tekućina kao i ranije. A dio sadržaja tih tekućina je i voda. U svakom slučaju, nije preporučljivo koristiti vodu iz slavine jer ona može sadržavati razne elemente koji mogu oštetiti motor.

Zbog toga je najbolja destilirana voda koja ima ključnu ulogu u održavanju i performansama vozila. Koristi se u različite svrhe, a danas se vrlo lako može nabaviti u brojnim specijaliziranim trgovinama s autoopremom, ali i u brojnim drugim trgovinama koje nisu specijalizirane za proizvode za auto.

Destilirana voda za hlađenje motora

Iako se destilirana voda u automobilu može koristiti za razne stvari, jedna od njezinih najvažnijih uloga u automobilu je u sustavu hlađenja motora. Mješavina destilirane vode i antifriza pomaže u održavanju optimalne temperature motora tijekom vožnje. Pri kupnji antifriza svakako provjerite jeste li kupili onaj koji je potrebno razrijediti s vodom, a ako jeste, onda svakako koristite destiliranu vodu.

Destilirana voda u automobilu
Destilirana voda za optimalno hlađenje vašeg motora

Ona je najbolja u te svrhe jer ne sadrži minerale i nečistoće koje se mogu nalaziti u običnoj vodi. To znači da je manja vjerojatnost da će se uz njezino korištenje nataložiti kamenac ili druge naslage u rashladnom sustavu, što bi moglo dovesti do prekomjernog pregrijavanja motora. A kvarovi motora su izrazito skupi i zbog toga je korištenje destilirane vode u tom sustavu mali korak prema očuvanju dobrog stanja motora.

Važnost korištenja i u akumulatoru auta

Destilirana voda također ima važnu ulogu i kod održavanja akumulatora automobila. Naime, akumulatori koriste elektrolitnu otopinu koja je obično smjesa:

Redovito provjeravanje razine elektrolita i dodavanje destilirane vode po potrebi pomaže u održavanju pravilne razine tekućine u akumulatoru, što može produžiti njegov životni vijek i održati optimalne performanse. Akumulator je nešto što ćete svakako ponekad morati promijeniti, ali ako ga održavate na ovaj način, sigurno će dulje trajati.

Čišćenje i pranje automobila

Osim gore navedenih, destilirana voda se koristi i za očuvanje vanjskog izgleda vozila. Kada se koristi za pranje automobila, ne ostavlja tragove ili mrlje na površini. To je posebno korisno ako želite da vaš automobil zablista nakon pranja. 

Deionizirana naspram destilirane vode za pranje automobila

Također, zbog svoje čistoće, destilirana voda je izvrsna za pripremu otopina za čišćenje stakala, retrovizora i drugih površina na automobilu koje ćete zasigurno imati potrebu koristiti.

Postovi iz iste kategorije: