Za sigurnost pri vožnji automobila brinu se različiti sustavi. Mnogi će na sam spomen sigurnosti odmah pomisliti na kočnice i kočioni sustav i to je svakako iznimno važno. No, taj sustav sastavljen je od brojnih manjih dijelova koji svi moraju biti potpuno funkcionalni kako bi taj sustav ispravno radio. Jedan od ključnih elemenata tog sustava su i kočione tekućine. One prenose silu pritiskanja papučice kočnice na kočne klipove kako bi se vozilo usporilo ili potpuno zaustavilo. 

Neki vlasnici automobila ne razumiju važnost kočione tekućine i činjenicu da redovito održavanje automobila može itekako utjecati na sigurnost vožnje. Zato u nastavku saznajte više o svemu tome.

Što su kočione tekućine u automobilu

Kao što je već navedeno u uvodu, kočione tekućine za auto su tekućine koje su iznimno važne za učinkovito kočenje. Kada vi pritisnete kočnicu, ova tekućina prenosi tu silu kroz razne cijevi do samih kočnica. 

Što su kočione tekućine za auto?

Razlikuju se po svojim svojstvima i prilikom kupnje je važno odabrati onu najbolju za vaše vozilo. Ako to ne znate napraviti sami, uvijek se možete raspitati u trgovini s autodijelovima ili potražiti preporuke proizvođača vašeg auta. 

Važnost redovite zamjene potrošnih dijelova auta

Automobilske kočione tekućine spadaju u potrošne dijelove i potrebno ih je s vremenom zamijeniti. Naime, one tijekom vremena apsorbiraju vlagu, zbog čega može doći do smanjenja njihove učinkovitosti te može doći do korozije. 

Također, kada se nakupi previše vlage u kočionoj tekućini, to može dovesti do stvaranja pare u sustavu kočnica, zbog čega kočiona sila više nije dovoljno jaka.

Laički rečeno, ako se to dogodi, automobil više neće tako dobro kočiti. Kako biste to izbjegli, važna je redovita provjera razine kočione tekućine u autu i njena zamjena prema preporukama proizvođača vašeg modela auta.

Također pročitajte: Važnost i primjena destilirane vode u vozilima

Provjera razine automobilske kočione tekućine

Provjera razine automobilske kočione tekućine je vrlo jednostavna i možete je obaviti i sami. Ona se nalazi u posebnom spremniku, ispod poklopca motora. Ako niste sigurni o kojem je spremniku riječ, provjerite knjižicu vozila te tamo pronađite tu informaciju. 

provjera razine automobilske kočione tekućine
Za provjeru razine automobilske kočione tekućine ona se nalazi u posebnom spremniku, ispod poklopca motora.

Ono što morate napraviti je provjeriti je li njezina razina između minimalne i maksimalne oznake. Ako je razina ispod minimalne oznake, morat ćete je još dolijati. Ako nakon što to učinite primijetite da se razina vrlo brzo spušta, vjerojatno je riječ o kvaru i tada se savjetuje što prije posjetiti automehaničara.

Postovi iz iste kategorije: