Proizvođači automobila su tijekom proteklih goodina uglavnom najviše vremena trošili na razne nove dodatke i unapređenje motora, snage i ukupnih performansi automobila. No, sve snažniji motori automobila ujedno su imali i sve lošiji utjecaj na okoliš. Pri njihovom radu, u okoliš je odlazilo sve više ispušnih plinova te su stoga razne agencije i tijela koja se bave ekologijom odlučili tome stati na kraj i dati određene smjernice koje se tiču ispuštanja plinova koji nastaju izgaranjem tijekom vožnje.

Proizvođači danas često muku muče kako bi zadovoljili određene norme koje se tiču zaštite okoliša, a EGR ventil je automobilski dio koji im u tome najviše pomaže.

Opće informacije o EGR ventilu

EGR ventil za automobil je zapravo ventil koji služi za recirkulaciju ispušnih plinova. Može ga se nazvati i sigurnosnim ventilom jer ograničava ispuštanje dušikovih oksida, tako što ih propušta i vrši recirkulaciju. Glavni cilj automobilskog EGR ventila je osiguravanje da temperatura motora ne prijeđe 1370 °C. Pri toj temperaturi dušik koji se nalazi u zraku reagira s kisikom i tako nastaju dušikovi oksidi koji predstavljaju najveću prijetnju za okoliš. 

Upravo zbog toga, EGR ventil je zaslužan i za dvije važne funkcije:

  • Doprinosi stvaranju veće snage motora
  • Osigurava smanjenu potrošnju goriva

Nekada ga automobili nisu imali, no danas je gotovo postao dio serijske opreme jer bez njega bi automobil teško zadovoljio stroge ekološke norme.

Čitajte i sljedeći članak: ABS senzori zaslužni su za sigurno kočenje

Auto ABS senzori neophodni su za sigurnost prilikom vožnje i zbog toga je bitno da u slučaju bilo kakvih problema odmah zamijenite neispravan senzor.

Vrijeme za čišćenje ili zamjenu EGR ventila

Mnogi vozači ne pridaju puno pažnje EGR ventilu u automobilu dok god ne bude kasno, primjerice kada dođu na tehnički pregled automobila i ne prođu ga jer automobil pokazuje nedovoljno niske granice povezane s utjecajem na okoliš. 

No, kako biste to izbjegli, pametno je prije toga posjetiti automehaničara kako bi on uz pomoć svojih uređaja provjerio u kakvom je stanju EGR ventil na vašem automobilu te vam dao preporuku je li vrijeme za njegovo čišćenje ili je u toliko lošem stanju da ga je potrebno zamijeniti.

Kupnja novog EGR ventila

Ako vaš automehaničar zaključi da vam čišćenje neće pomoći, onda je vrijeme za zamjenu EGR ventila na autu. Zamjenski EGR ventil danas je lako dobavljiv u brojnim lokalnim trgovinama, ali možete se odlučiti i za kupnju u web trgovinama.

Pri kupnji morate samo paziti da kupite odgovarajući, odnosno onaj prilagođen vašoj marki i modelu automobila, s obzirom da se ne radi u univerzalnom dijelu, već tipskom dijelu za automobil.

Postovi iz iste kategorije: