Pri vožnji auta u lošim vremenskim uvjetima (primjerice, jaka kiša, snijeg ili druge padaline), važno je više stvari. Prije svega, važno je da imate kvalitetne gume, kako vam se auto ne bi zanosio i kako ne biste imali problema pri kočenju. Naravno, kočnice su također vrlo važna stavka i svakako ih je dobro redovito pregledavati. 

No, za sigurnu vožnju u takvim lošim vremenskim uvjetima vrlo su važni i brisači. Oni će nam brisati vjetrobransko staklo, a na većini modela i stražnje staklo. Zato metlice brisača auta moraju biti kvalitetne i neoštećene.

Oni će nam brisati vjetrobransko staklo, a na većini modela i stražnje staklo. Zato metlice brisača auta moraju biti kvalitetne i neoštećene.

Kada je vrijeme za zamjenu metlica brisača auta

Metlice brisača auta je važno na vrijeme zamijeniti, a nikako ih ostaviti cijelo vrijeme na aut, čak i kad primijetite da puno loše brišu nego ranije. Stoga, možete odrediti nekoliko znakova po kojima ćete znati da biste svakako trebali zamijentiti automobilske metlice brisača:

  • Nakon što prođu po staklu, ostavljaju za sobom crte vode 
  • Nakon što prođu po staklu, ostavljaju za sobom prljavštinu
  • Pri korištenju ispuštaju bučne zvukove 

Ovo su sigurni neki od znakova koje ste i sami primijetili. No, možda ste ih ignorirali. Nemojte to čini i kupite nove metilice brisača za auto kako biste si osigurali bolju vidljivost.

Brisanje prednjeg i stražnjeg stakla

Neki automobili posjeduju brisače samo na prednjem (vjetrobranskom) staklu, dok ih velika veličina posjeduje i sprijeda i straga. Ako primijetite istrošenost brisača s prednje ili vanjske strane, odmah se javite nekom automehaničaru koji će ih zamijeniti.

Ako imate dovoljno znanja, metlice brisača možete i sami jednostavno zamijeniti. Nakon kupnje novih, samo pratite dobivene upute i već za par minuta ćete imati novi brisače.

Ne koristite brisače na zaleđenom auto staklu

Najveću grešku koju rade mnogi vozači je da pokreću brisače po staklu koje je zaleđeno. To bi moglo dovesti do puknuća metlica brisača pa ćete ih svakako morati zamijeniti. Zato možete na vrijeme ih zamijeniti, odnosno ne čekati zadnji tren da to napravite.

U trgovinama s autoopremom možete pronaći razne vrste brisača, dok u specijaliziranim trgovinama imaju samo nekoliko modela te se morate nadati da će odgovarati na vaš model vozila. Isto tako, možete se odlučiti za neki „no name“ proizvod, ili se možete odlučiti za nekog kvalitetnijeg proizvođa, što bi vam trebalo osigurati dugotrajan rad bez problema.

Postovi iz iste kategorije: