Internet je danas prepun različitih web stranica, od kojih su neke statične i sadrže samo informacije koje posjetitelji mogu čitati, dok druge pružaju interaktivnost s posjetiteljima, odnosno to su tzv. dinamičke web stranice. Primjer takvih dinamičkih su web trgovine koje omogućavaju korisnicima pregled proizvoda i naručivanje istih putem unosa osobnih podataka, podataka o dostavi i podataka za naplatu. 

No, taj postupak slanja podataka između korisnika i servera na kojem su smještene web stranice može biti potencijalno opasan jer postoji rizik da haker dođe do tih podataka. SSL certifikat je mehanizam koji smanjuje taj rizik neovlaštenog dohvata podataka između korisnika i servera.

Zašto odabrati SSL certifikat za web stranicu

SSL certifikat na internetu spada u važni sigurnosni mehanizam koji štiti tu razmjenu podataka između korisnika i servera na kojem se nalaze neke web stranice. Dostupne su različite vrste internetskih SSL certifikata koje nude različite razine zaštite. Ako se dvoumite treba li vam to uopće, razmišljajte na način da je bilo koji oblik zaštite na web stranici bolji od nikakve zaštite. 

internetski SSL cerifikat je sigurnostni mehanizam
SSL certifikat važni je sigurnosni mehanizam koji štiti razmjenu podataka između korisnika i servera na kojem se nalaze neke web stranice. Različite vrste internetskih SSL certifikata nude različite razine zaštite.

Posjetitelji će zato često prije nego naručuju neke proizvode s neke web trgovine provjeriti ima li ona odgovarajuću zaštitu, a sve kako bi bili sigurniji na njihovi podaci neće biti ugroženi.

Prepoznajte zaštićene web stranice kroz web preglednik

Postoje načini kako prepoznati zaštićene web stranice, odnosno one koje posjeduju SSL certifikat. Kao prvo, provjerite da adresa web stranice počinje s https (umjesto http),  a kod većine preglednika će se prikazivati i oznaka lokota koja označava da je na određenoj web stranici instaliran SSL certifikat.

Klikom na tu ikonu lokota, možete saznati dodatne informacije o njemu koje bi vam mogli biti korisne. Ta oznaka lokota može se nalaziti na različitim mjestima ovisno o pregledniku koji koristite, no svakako ju potražite prije nego što prema serveru šaljete bilo kakve važne podatke.

Gdje ugovoriti SSL certifikate

Razne informatičke tvrtke nude SSL certifikate za zaštitu web stranica, često uz dodatne usluge kao što su registracija domena ili hosting internetskih stranica. Kombiniranje ugovora o SSL certifikatu s ostalim uslugama kod jedne tvrtke može vam donijeti dodatne popuste i uštedjeti vrijeme. Osim toga, imati sve usluge na jednom mjestu olakšava dobivanje pomoći u slučaju problema. 

Video objašnjenje što je inernetski SSL certifikat

Ako pokrećete vlastitu web stranicu, važno je razumjeti važnost SSL certifikata. Oni omogućavaju sigurniju razmjenu podataka između servera i korisnika, smanjujući rizik od hakiranja i neovlaštenog pristupa podacima, što će dovesti do veće razine povjerenja između vas i vaših potencijalnih klijenata.

Postovi iz iste kategorije: