Automobili su mnogima nešto bez čega ne mogu zamisliti svoj život. Služe im za dolazak i odlazak s posla, za odlazak u trgovine i sl. No, činjenica je i da se danas automobili kradu i da je potrebno sve učiniti da i vaše vozilo ne bi postalo predmet krađe. Iako postoje razni alarmni sustavi, treba uvijek početi i s onim najosnovnijim, a to su brave za auto.

One se mogu i slučajno oštetiti ili tijekom nekog sudara, ali važno je osigurati da su uvijek u besprijekornom stanju kako biste bili sigurni da je vozilo dobro zaključano.

Dijelovi brave za auto

Brave za auto se razlikuju od modela do modela vozila, ali sastoje se od 3 glavna dijela:

  • Kućišt
  • Umetak
  • Cilindar

U određenim slučajevima će biti dovoljno promijeniti samo jedan od tih dijelova kako bi se automobilska brava popravila, a ponekad će biti potrebno sve zamijeniti pa su ovi dijelovi i dostupni u obliku seta. Riječ je bravama za auto koje se koriste za zaključavanje vrata, ali i za zaključavanje prtljažnika.

Izloženost autodijelova vremenskim uvjetima

Brave za auto se nalaze s vanjske strane vozila što znači da su redovito izložene vremenskim uvjetima. Puno kiše i snijega s vremenom može prouzročiti koroziju pa će biti potrebna njihova zamjena. Također, tijekom zime, može se dogoditi i da se brava za auto zaledi. Tada nemojte pokušavati na silu ugurati ključ, već radije malo pričekajte dok se led ne otopi.

Otvaranje brave za auto na kolima zimi

Naravno, vozači koji imaju garažu i koji tamo parkiraju svoje vozilo u većini slučajeva neće imati tih problema, barem prije nego kreću na put.

Obavezna zamjena u slučaju gubitka ključa auta

Ako se dogodi da izgubite ključ auta, preporuka je da svakako zamijenite bravu za auto što prije. Tada ćete naravno dobiti i novi set ključeva. Sve to je vrlo važno jer se može dogoditi da netko pronađe ključ vašeg auta i iskoristi ga da vam ga ukrade.

Brave za auto
Ako je ključ ukraden, brave za auto moraju se odmah zamijeniti

Isto tako, ako primijetite bilo kakva oštećenja na automobilskoj bravi, što prije odvezite vozilo automehaničaru kako bi provjerio u kakvom je stanju. U većini slučajeva će biti potrebno zamijeniti samo jedan od njezinih dijelova, što neće biti veliki financijski izdatak, a vi ćete biti sigurni da je vozilo dobro zaključano. Naravno, kod većine automobila vozači koriste gumb za otključavanje i zaključavanje vozila pa brave za auto uglavnom mogu trajati dugi niz godina bez ikakvih oštećenja.

Postovi iz iste kategorije: