U našim osobnim vozilima provodimo više vremena no što smo spremni priznati. Svakodnevne male obaveze i navažanja rezultiraju u tome da smo nekoliko sati dnevno na cesti, u našem autu, izloženi uvjetima koje nalaže vremenska prognoza. 

Automobilska klima se najčešće kvari prije ljeta, jer je za hlađenje potrebno puno više snage. Bitno je naglasiti da se tu općenito prednost daje profesionalcima i da će većina ljudi dati iskusnim mehaničarima da rješavaju ovakve probleme.

Kako funkcionira klimatski uređaj?

Klima uređaj funkcionira po principu Carnotovog procesa, ali o tome nećemo detaljno. Postoji takozvani „tekući klima uređaj“ koji u sebi sadrži fluid. Taj fluid cirkulira kroz automobil i rashlađuje, a taj zrak se onda širi po automobilu.

Klima uređaj funkcionira po principu Carnotovog procesa

Takozvani „zračni klima uređaj“ je stariji princip i radi se o aluminijskim dijelovima koji uz pomoć ventilatora proizvode hladan zrak. Većina automobila ima prvi princip i on je puno ekonomičniji te jeftiniji, te pruža odlične rezultate.

Što je kompresor klime?

Kompresor klime je jedan od najbitnijih dijelova u cijelom procesu, a radi se o električnoj pumpi koja je poprilično krupna. Ona ima ulogu istiskivanja plina u automobil i prema kondenzatoru. Ti kompresori moraju biti povezani s motorom jer im treba poprilična količina energije. Tu energiju, jasno, dobivaju od akumulatora.

Kompresor klime je najčešći kvar u sistemu i bez njega sustav ne radi pod pritiskom, što znači da jednostavno nema kretnje. Uzroci za kvarenje ovog dijela su svakojaki, ali često se radi o:

  • pretjeranoj vlazi
  • problematičnom kvačilu kompresora
  • manjku ulja

Zato je bitno redovito servisirati svaki dio vašeg osobnog vozila i reagirati kad primijetite da se nešto promijenilo na gore. Ako ste primjetili da vam klima uređaj ne hladi dobro tijekom ljetnih vrućina, nemojte paničariti. Često je problem upravo u tekućini i samo je potrebno dopuniti klima uređaj. 

Kako kupiti ispravan kompresor klime?

Prvo morate naći one koji su kompatibilni s vašim automobilom. Kako biste imali potpuno transparentnu i praktičnu kupovinu, najbolje je pregledavati online trgovinu. Tamo možete sve filtrirati, posložiti i sortirati po potrebi.

Možete se posavjetovati s automehaničarem o tome koji auto klima uređaj je najbolji, ali je daleko bitnije da uzmete proizvod koji je provjeren u trgovini koja vam daje i povrat novaca i dostavu. Sniženja se također uvijek mogu naći, tako da imajte na umu kad je najbolje tražiti ovakve dijelove.

Kompresor auto klime je veoma skup dio, te svakako preporučujemo njegovu kupnju u nekoj online trgovini, ne preko mehaničara. Silux web trgovina u svojem asortimanu ima niz auto dijelova za sve modele automobila, tako da ne sumnjamo da ćete pronaći odgovarajući kompresor.

Postovi iz iste kategorije: