Kupovanje auto djelova je danas moguče u lokalnim i web trgovinama. I jedna i druga kupnja imaju svoje prednosti i mane. Većina vozača starije generacije će vrlo vjerojatno automatski ušetati u neku od lokalnih trgovina i tamo potražiti neki od potrebnih auto dijelova. Mlađe generacije su shvatile prednosti koje im nudi online kupnja te vrlo često posjećuju specijalizirane web trgovine s auto djelovima. A što time dobivaju?

U web trgovinama se uglavnom mogu pronaći jeftini auto djelovi zbog načina na koji takve trgovine posluju. No, s druge strane, nakon što obavite kupnju, morat ćete ipak pričekati nekoliko dana dok vam sve naručeno ne stigne na kućnu adresu. To i nije neki problem ako vam se ne žuri, no ako vam je neki dio za auto potreban odmah, onda su lokalne trgovine s auto opremom bolji izbor. 

Ne propustite ni sljedeći članak: Zamjene brave za auto po potrebi

Rad katalizatora u praksi

Kada se pokrene automobil, ispušni plinovi iz motora dolaze u katalizator auta. On se tada prvo mora zagrijati na minimalno 300 ° Celzijevih kako bi se u njemu mogle odvijati potrebne kemijske reakcije. S obzirom da je vrlo bitno da se on što prije zagrije i počne funkcionirati, koriste se razna dodatna rješenja, kao što su:

  • toplinska izolacija ispod kućišta
  • korištenje grijalica
  • dovođenje dodatnog zraka

Ispred i iza katalizatora smještene su lambda sonde. To su senzori kojima je glavni zadatak provjeravanje postotka zraka u ispušnim plinovima. Te podatke tada šalju glavnom računalu, onom koji upravlja radom motora. Ako računalo dobije podatak da je postotak zraka u ispušnim plinovima prenizak ili previsok, to znači da motor ne radi optimalno. Nakog toga će računalo povećati ili smanjiti količinu ubrizganog goriva.

EGR ventil relativno je novi dio na automobilima. Naziv dolazi od engleskih riječi Exhaust Gas Recirculation, u slobodnom prijevodu recirkulacija ispušnih plinova. Čitaj više …

Čitajte i sljedeći članak: Današnji automobili su prepuni elektronike

Auto elektrika je pak naziv za granu autoindustrije koja se bavi popravkom kvarova na elektroničkim uređajima.

Postovi iz iste kategorije: