Home>>Avtomoto>>Auto djelovi u lokalnim i web trgovinama
Avtomoto

Auto djelovi u lokalnim i web trgovinama

Kupovanje auto djelova je danas moguče u lokalnim i web trgovinama. I jedna i druga kupnja imaju svoje prednosti i mane. Većina vozača starije generacije će vrlo vjerojatno automatski ušetati u neku od lokalnih trgovina i tamo potražiti neki od potrebnih auto dijelova. Mlađe generacije su shvatile prednosti koje im nudi online kupnja te vrlo često posjećuju specijalizirane web trgovine s auto djelovima. A što time dobivaju?

U web trgovinama se uglavnom mogu pronaći jeftini auto djelovi zbog načina na koji takve trgovine posluju. No, s druge strane, nakon što obavite kupnju, morat ćete ipak pričekati nekoliko dana dok vam sve naručeno ne stigne na kućnu adresu. To i nije neki problem ako vam se ne žuri, no ako vam je neki dio za auto potreban odmah, onda su lokalne trgovine s auto opremom bolji izbor. 

Rad katalizatora u praksi

Kada se pokrene automobil, ispušni plinovi iz motora dolaze u katalizator auta. On se tada prvo mora zagrijati na minimalno 300 ° Celzijevih kako bi se u njemu mogle odvijati potrebne kemijske reakcije. S obzirom da je vrlo bitno da se on što prije zagrije i počne funkcionirati, koriste se razna dodatna rješenja, kao što su:

  • toplinska izolacija ispod kućišta
  • korištenje grijalica
  • dovođenje dodatnog zraka

Ispred i iza katalizatora smještene su lambda sonde. To su senzori kojima je glavni zadatak provjeravanje postotka zraka u ispušnim plinovima. Te podatke tada šalju glavnom računalu, onom koji upravlja radom motora. Ako računalo dobije podatak da je postotak zraka u ispušnim plinovima prenizak ili previsok, to znači da motor ne radi optimalno. Nakog toga će računalo povećati ili smanjiti količinu ubrizganog goriva.

Postovi iz iste kategorije: