ABS senzori standard su u automobilima i nakon njihovog pronalaska postignuti su znatno bolji rezultati u smanjenju zaustavnog puta kočenja. Zahvaljujući njima smanjen je veoma velik broj nesreće i u slučaju bilo kakvog kvara potrebno ih je odmah zamijeniti. ABS je skraćenica engleske riječi Anti-lock braking system, što u prijevodu znači blokiranje potpunog zaustavljanja kotača prilikom kočenja. Kako radi ABS sustav i zbog čega je izrazito važan donosimo kroz nastavak teksta.

ABS senzori
ABS senzori standard su u automobilima

Povijest ABS sustava

ABS sustav prvi puta se pojavljuje 1928. godine, no do potpunog usavršenja prošlo je više od 25 godina. Tek 1952. godine ABS senzori za auto riješili su problem s pravilnim radom cijelog sustava, a od 1985. i Ford Scorpia oni postaju serijska oprema automobila. Zahvaljujući ovoj tehnologiji znatno je smanjen zaustavni put kočenja automobila  za vrijeme nepogodnih vremenskih uvjeta poput:

  • kiše
  • leda
  • snijega
  • ili neravnina na cesti

Kako radi ABS sistem?

Svi današnji automobili pod standardnu opremu imaju ABS sustav, koji je zaslužan za puno bolju kontrolu vozila prilikom kočenja i kraći zaustavni put. ABS senzori rade na principu detekcije naglog kočenja i aktiviranja elektro-hidrauličnog sustava koji prilikom kočenja ne blokira u potpunosti kotače. Tako ih postepenim blokiranjem i otpuštanjem spaja s kolnikom i poboljšava kočenje.

Na normalnim uvjetima na cesti ABS neće znatno skratiti zaustavni put, no olakšat će vozaču kočenje i mogućnost skretanja prilikom kočenja bez klizanja vozila. Dakako, put kočenja će značajno biti smanjen kod lošijih uvjeta na cesti zahvaljujući ABS senzorima i cijelom sistemu.

Uloga ABS senzora u sustavu

ABS senzori kroz vožnju mjere rotaciju kotača i povezani su s glavnim kompjuterom vozila. Oni su zaslužni da prepoznaju naglo kočenje i aktiviraju sustav koji će postepeno zaustavljati i otpuštati kotače i tako izbjeći naglo kočenje koje može prouzročiti klizanje vozila.

Neispravni ABS senzori

Neispravni ABS senzori auta lako se mogu prepoznati po upaljenoj lampici na kontrolnoj ploči automobila. Budući da su oni konstantno povezani s računalom vozila, u slučaju neispravnosti bit ćete obaviješteni. Ako vaše vozilo nema određenu ABS lampicu, moguće je da lampica motora ili servisa nagovještava problem s ABS senzorom. 

Auto ABS senzori neophodni su za sigurnost prilikom vožnje i zbog toga je bitno da u slučaju bilo kakvih problema odmah zamijenite neispravan senzor. U web trgovini Silux možete ih pronaći po odličnim cijenama za sve modele automobila. Jednostavno ih naručite i kada stignu odvezite vozilo na zamjenu kod mehaničara.Oni su od neizmjerne važnosti za sigurno kočenje i zbog toga moraju biti ispravni.

Jedan od ključnih elemenata sustava za kočenje su i kočione tekućine. One prenose silu pritiskanja papučice kočnice na kočne klipove kako bi se vozilo usporilo ili potpuno zaustavilo.

Čitajte i sljedeći članak: Bregasta osovina kao vrlo važan automobilski dio

Bregasta osovina spada u jedan od onih autodijelova koji su u krugovima automehaničara poznati po više različitih naziva.

Postovi iz iste kategorije: