Kada se govori o rasvjeti na automobilima, uglavnom se spominju prednja i stražnja svjetla. To i ne čudi s obzirom da se ona najčešće koriste i njihova kvaliteta izravno utječe na vidljivost na cesti, a samim time i na sigurnost vozača i ostalih sudionika u prometu. No, osim njih, važno je obratiti pažnju i na ostalu rasvjetu na automobilu.

Auto svjetla za maglu su također vrlo bitna, no vrlo vjerojatno ih nećete imati prilike često koristiti. Također, neki vozači nisu svjesni njihove prave funkcije.

Sigurna vožnja po magli

U jesensko vrijeme, često smo svjedoci da su jutra vrlo maglovita. To možda i ne predstavlja određeni problem ako šetate, no vozačima automobila magla možete predstavljati veliki problem u vožnji. A za vožnju po magli svakako se preporučuje upaliti auto svjetla za maglu. Neki automobili ih nemaju, neki imaju samo stražnja, dok gotovo svi noviji modeli dolaze s:

  • Prednjim svjetlima za maglu
  • Stražnjim svjetilima za maglu

A njihova osnovna funkcija nije da vam poboljšaju vidljivost, već da vas bolje uočavaju vozači drugih automobila, oni koji vam dolaze u susret i oni koji se voze iza vas.

Prednja auto svjetla za maglu

Uz korištenje klasičnih prednjih svjetala na automobilu, ako vozite po magli, svakako upalite i prednja auto svjetla za maglu. Ona su uvijek smještena nešto niže od glavnih svjetala i to zbog razloga kako bi se što bolje uočavala. 

Auto svjetla za maglu su vrlo bitna
Auto svjetla za maglu

Kada ih imate upaljena, automobili koji vam dolaze u susret po magli će vas moći bolje uočiti iz veće udaljenosti. Tijekom vožnje po magli to je iznimno važno jer tako možete spriječiti moguće sudare do kojih bi mogli doći zbog smanjene vidljivosti.

Svjetla za maglu na stražnjem dijelu auta

Stražnja automobilska svjetla za maglu su također vrlo bitan dodatak. Obično je riječ o jednoj lampi koja svijetli crveno, i to nešto jačim intenzitetom od klasičnog stop svjetla.

Video: Kako koristiti svjetla za maglu na stražnjem dijelu auta

Tijekom vožnje po magli, automobili koji vam dolaze u susret će vas zbog toga moći uočiti iz nešto veće udaljenosti. Naime, ponekad je magla toliko gusta da druge automobile koji nemaju upaljena stražnja svjetla za maglu nećete ugledati iz daljine, već tek kada im se približite na doslovno par metara. 

Upravo zbog toga, česti su sudari pa ako već imate svjetla za maglu na automobilu, svakako ih držite upaljenima kada vozite po magli.

Postovi iz iste kategorije: