Kad čujemo da je neki predmet koji namjeravamo kupiti – obnovljen – možemo reći da istom pristupamo rezervirano. Sama riječ obnovljeno nam nagovještava da se radi o korištenom proizvodu. Također bismo željeli znati zašto se više baš taj proizvod ne koristi. Ima li manu, grešku ili neki dio nedostaje. U principu, kad smo spremni dati malo veću svotu novca za dio opreme koji namjeravamo koristiti dugi niz godina, pušemo i na hladno.

Zašto kupiti obnovljena računala?

Prvo i osnovno, želimo samo dočarati pravu sliku kad se radi o kategoriji – obnovljena računala. To ne znači da je nekome računalo palo s 5.-og kata ili računalo koje je netko koristio dugi niz godina pa vam sad pokušavaju podvaliti loš proizvod za cijenu novog. Upravo suprotno.

Obnovljena računala mogu biti:

  • vraćena od originalnog kupca i ne mogu se više prodati kao ‘nova’
  • dio otkazane narudžbe (opet se ne mogu preprodati kao novi)
  • sva računala koja nisu uspješno prošla testiranje originalnog proizvođača
obnovljena računala

Najidealnija situacija za vas je ako predstavljaju dio otkazane narudžbe. U tom slučaju, obnovljena računala nisu ni napustila skladište ali po zakonu se ne mogu prodati kao nova.

Obnovljena računala kao rješenje za svaki džep

Ukoliko nemate povjerenja u obnovljena računala dostupna za kupovinu, možete se odlučiti sastaviti sebi računalo od obnovljenih komponenti. Taj postupak bi vas mogao koštati malo više od same kupovine već obnovljenog računala. Svakako je korak za koji se odlučuju pojedinci koji znaju točno koje komponente su im potrebne i s kojim ciljem se obnavlja računalo.

obnovljena računala
Sve komponente i samo obnovljeno računalo imaju garanciju.

Obnovljena računala mogu biti retuširana od strane originalnog proizvođača ili treće stranke. Ukoliko kupujete obnovljeno računalo od treće strane mogli biste proći jeftinije. Ono što je jako važno za naglasiti je da u tom slučaju nećete imati pravo na reklamaciju i možda još važnije – oprostite se s jamstvom.

To znači da obnovljena računala od strane originalnog proizvođača imaju i jamstveni list. Upravo tako! Garancija u ovom slučaju neće biti jednako duga kao kod originala ali to je najčešće samo način da se proizvođač zaštiti.
Obnovljena računala su provjerena, očišćena, popravljena, s ponovno postavljenim tvorničkim postavkama i sve u svrhu daljnje prodaje.

Što očekivati pri kupnji obnovljenog računala?

To nije second-hand komad odjeće. Naprotiv, kad pričamo o računalo koje je refurbished ili obnovljeno, misli se na računalo čiji podaci su temeljito izbrisani (ako je već bilo korišteno), matična ploča je očišćena. Baterija je optimizirana i svi utori (usb, hdmi, ethernet) su resetirani.

Pri ovakvoj kupovini, nemojte se zalijetati. Uzmite si vremena proučiti sve komponente i kako bi konačan proizvod trebao izgledati. Ne ustručavajte se pitati da isprobate kameru i audio sustav. Također probajte sve porte.

Za nekoga tko voli biti u toku s trendovima i tehnologijom, obnovljeno računalo je idealno rješenje. Među najpopularnijim primjerima su desktop kompjuteri, laptopi i ostale verzije pokretnih računala.

Postovi iz iste kategorije: