Računalima se svakodnevno služi velik broj ljudi diljem svijeta. Neki ih koriste za posao, neki za zabavu. Koriste se razne vrste, od onih stolnih pa sve do prijenosnih. Bez obzira o kojoj je vrsti riječ, čim su povezana na internet, računala su ranjiva. To znači da su podložna raznih hakerskim napadima, virusima i sl.

Kako biste se mogli zaštititi od takvih prijetnji te po potrebi i ukloniti neku prijetnju koja je ipak ostvarena, preporučuje se da na računalo imate instalirani neki antivirusni program koji služi upravo u te svrhe.

Osnovne informacije o antivirusnom programu

Antivirusni program na računalu zapravo predstavlja softver koji se koristi u 3 glavne svrhe kada su u pitanju virusi:

  • Zaštita računala
  • Detekcija računalnih virusa 
  • Uklanjanje računalnih virusa

Većina antivirusnih programa pruža i i tzv. zaštitu uživo. Radi se o tome da je antivirusni program na računalu stalno pokrenut (pokreće se pri pokretanju operativnog sustava) pa uživo prati što se događa na računalu. Tako će vas upozoriti prije pokretanja nekog mogućeg opasnog programa koji bi mogao sadržavati virus i sl. Vi ga možete poslušati i ne instalirati neki softver, ili možete zanemariti njegove savjete, odluka ja na vama.

Povijest softvera za zaštitu prve generacije

Prvi antivirusni program se u IT svijetu pojavio davne 1983. g. Tada je bio limitiran mogućnostima i nije mogao prepoznati sve viruse. S vremenom se unaprijedio sustav prepoznavanja virusa pa je i taj prvotni antivirusni program dobio i dodatna ažuriranja kako bi bio u korak s hakerima koji se trude svim silama zaraziti neko računalo virusom i sl.

Antivirusni program na računalu štiti od hakera
Antivirusni program na računalu može vas zaštititi od hakera.

Danas tako antivirusni programi redovito dobivaju najnovija ažuriranja kako bi uvijek imali osvježene baze s novim virusima koji se pojavljuju i kako bi ih mogli otkrivati i uklanjati ih.

Besplatni i plaćeni softver

Antivirusni programi su dostupni u besplatnim i plaćenim verzijama. Besplatne verzije su uglavnom limitirane u određenim stvarima, primjerice ne možete koristiti zaštitu uživo i slično, dok kod plaćene verzije nema tih ograničenja. 

Što je antivirusni program na računalu i kako radi?

U svakom slučaju, kupnja antivirusnog programa će biti dobra investicija i ako ćete redovito raditi ažuriranja tog softvera, vrlo vjerojatno dugo nećete imati problema s virusima. A čak i ako dođe do toga da je vaše računalo zaraženo virusom, korištenjem takvog plaćenog softvera ne biste trebali imati problema s njegovim uklanjenjem s računala.

Postovi iz iste kategorije: