Podaci su mnogima najvažniji dio računala. Nisu to niti skupe komponente, niti bilo što drugo već podaci. Posebno su na njih osjetljive tvrtke kojima su poslovni podaci izuzetno vrijedi i bez njih ne bi mogli nastaviti poslovanje. Zato je vrlo bitno dobro se brinuti o njima, redovito raditi sigurnosne kopije kako bi se mogli povratiti u slučaju neke havarije.

Ipak, postoje i oni koji to ne rade pa kad dođe do kvara diska u računalu, budu u strahu od potpunog gubitka podataka. Srećom, postoje tvrtke koje se bave restauriranjem diska, odnosno koje mogu do određene mjere vratiti podatke. O samom kvaru ovisi i uspješnost postotka povrata.

odaci su mnogima najvažniji dio računala. Nisu to niti skupe komponente, niti bilo što drugo već podaci.

Restauriranje diska je zahtjevan postupak

Restauriranje diska s ciljem povrata izgubljenih podataka nije jednostavan postupak i ako niste sigurni kako se on obavlja, ne biste ga trebali obavljati sami, već biste to trebali prepustiti stručnjacima. Danas postoje tvrtke koje se bave restauriranjem podataka s diska i koje za to koriste posebnu namjensku opremu. Kvarovi diska uglavnom mogu biti:

  • Softverski
  • Hardverski

Softverski su puno jednostavniji i lakše je spasiti podatke s diska koji je pokvaren na softverskoj razini. S druge pak strane, hardverski kvarovi mogu biti teški za povrat podataka i ponekad će biti potrebni posebni uređaji koji će u tome pomoći.

Dijagnostika diska

Ako se odlučite potražiti neku tvrtku koja se bavi restauriranjem diska, prvi korak će kod većine njih biti isti. A on se odnosi na dijagnostiku diska. Tvrtka koja se time bavi će tim postupkom prvo pokušati utvrditi o kakvom se kvaru radi te dati svoju procjenu što se od postupka može očekivati.

Morate shvatiti da ponekad neće moći biti moguće vratiti baš sve podatke koje ste imali, pa morate biti spremni i na to. Ipak, uz današnju naprednu tehnologiju, postotak povrata podataka je dosta visok i možete dosta očekivati.

Bez problema i nakon gubitka podataka

Ako se želite dovesti u situaciju da vas gubitak podataka ne omete previše u poslovanju, svakako je dobro da redovito radite sigurnosne kopije svojih podataka. Također, odlična metoda je i kloniranje diska koja će cijeli disk (sve podatke, programe i postavke) komprimirati u jednu datoteku koju je tada potrebno spremiti na neko zasebno mjesto.

U slučaju da i dođe do kvara diska, jednostavno ćete kupiti novi i pomoću klonirane kopije na njega prebaciti sve ono što ste imali na starom disku.

Postovi iz iste kategorije: