Motociklizam je u posljednje vrijeme postao vrlo popularan sport kojim se bavi velik broj ljudi. Osim što je atraktivan, ovaj sport je ujedno i vrlo opasan pa je za bavljenje njime potrebna adekvatna moto oprema. Iako se čini vrlo jednostavno voziti motocikl u odjeći koju nosimo svakodnevno, rizik od ozljeda, lomova i padova, ali i negativnih utjecaja različitih vremenskih uvjeta je velik pa je najbolje zaštiti se. 

Kada je riječ o utjecaju vremenskih uvjeta na motocikliste, tu u prvom redu govorimo o moto jaknama koje su važan dio opreme svakog motociklista i zaljubljenika u vožnju motociklom.

Udobnost i sigurnost motociklista na prvom mjestu

Kao što je ranije napomenuto, moto jakne prvenstveno služe kako bi motociklista zaštitile od nepovoljnog utjecaja vremenskih uvjeta kao što su vjetar i kiša. One u tom slučaju održavaju toplinu tijela motociklista i ne dopuštaju ulazak vjetra, a samim time sprječavaju i prehladu i pothlađivanje. 

kvalitetne moto jakne
Kada je riječ o utjecaju vremenskih uvjeta na motocikliste, tu u prvom redu govorimo o moto jaknama.

Osim toga, motorističke jakne istovremeno osiguravaju zaštitu ekstremiteta u slučaju pada s motocikla, ali i udobnost tijekom vožnje koja je vrlo važna.

Ispravna veličina moto jakne je vrlo bitna

Kako bi moto jakna mogla ispunjavati sve navedene namjene, vrlo je važno da izaberete onu koja je idealne veličine za vas. Naime, ukoliko je prevelika tada će propuštati vjetar, odnosno hladan zrak te će vam tijekom vožnje biti hladno što, zbog znojenja, posebno u ljetnim mjesecima, može dovesti do prehlade i drugih zdravstvenih problema. 

Također, u prevelikom modelu vožnja će biti vrlo neudobna, ali i nesigurna. S druge pak strane, ukoliko je moto jakna malena ona neće prekrivati sve dijelove vašeg tijela što u konačnici ponovno može dovesti do sigurnosnih problema što nikako nije poželjno.

Sve što morate znati o motociklističnoj odječi.

Kako odabrati idealni model za vožnju motocikla

Sad kada smo vas uvjerili da vam je motoristička jakna potrebna, slijedi način njezinog izbora. S obzirom na to da je veličina vrlo bitna, prije kupnje ćete uzeti svoje mjere i prema njima je kupiti. Osim na veličinu, prilikom kupnje, baš kao i kod kupnje ostale moto opreme, važno je obratiti pozornost i na:

  • Način vaše vožnje – moto jakna treba prekrivati ruke i donji dio leđa u svim položajima vožnje, bilo da se radi o tome da ste nagnuti prema naprijed ili da vam leđa stoje ravno
  • Stupnju zaštite – moto jakna mora biti dobro postavljena na svim mjestima koje treba zaštititi poput laktova i ramena

Kako bi vozači mogli brzo, ali i sigurno voziti, potrebno je da se opreme posebnom motociklističkom opremom, koja uključuje kacige, čije je obvezno nošenje propisano zakonom, ali i motociklističke rukavice, jakne i obuću. A koje su Prednosti motorističke obuće?

Postovi iz iste kategorije: