Imate li već neko duže vozačko iskustvo i ako ste već dugo za volanom, velika je vjerojatnost da ste barem jednom ostali negdje i niste mogli upaliti automobil. A prva pomisao većine vozača je ista: ispraznio se auto akumulator. Naime, to je jedan od glavnih dijelova automobila koji je zadužen za pokretanje svih električnih dijelova u njemu. A budući da je i paljenje povezano s električnom energijom, prazan akumulator u autu će uzrokovati nemogućnost pokretanja.

Zato je svakako dobro barem jednom godišnje provjeravati njegovu napunjenost, a to vam može provjeriti automehaničar, npr. kada idete na redoviti godišnji servis.

Kupnja auto akumulatora

Kada morate kupiti novi auto akumulator, najbolje je posjetiti neku specijaliziranu trgovinu s autoopremom. Tamo ćete pronaći najveći izbor, a ujedno možete potražiti i pomoć osoblja, ako niste sigurni koji točno model kupiti. Akumulatori za auto se razlikuju u više karakteristika, između ostalog po:

  • Proizvođaču
  • Kapacitetu
  • Veličini
  • Cijeni itd.

Važno je znati kako ne možete baš bilo koji model smjestiti u svoje vozilo, već morate pronaći onaj odgovarajući, po dimenzijama i kapacitetu. Neki automobili novije generacije imaju i ugrađen tzv. start-stop sustav gdje se motor gasi pri svakom stajanju i ponovo se pokreće pri kretanju. Takvi automobili zahtijevaju puno snažnije automobilske akumulatore pa je njihova cijena nešto viša.

Električni uređaji u automobilu

Automobili novije generacije specifični su i po tome što su nakrcani brojnim električnim uređajima. Koliko god to bilo dobro, ima i nedostatke, a jedan od njih je što puno brže prazne auto akumulator koji ih mora napajati s električnom energijom. Tako svi oni zanimljivi uređaji, poput infotainment sustava te raznih drugih sličnih sustava ga itekako troše.

Električni uređaji u autu brzo prazne auto akumulator.
Automobili imaju brojne električne uređaje poput infotainment sustava te raznih drugih sličnih sustava, a jedan nedostanak od njih je što puno brže prazne auto akumulator koji ih mora napajati s električnom energijom.

Stoga, upravo zbog takvih stvari biste kontrolu akumulatora u autu trebali raditi redovito kako biste bili sigurni da se on neće potpuno isprazniti zbog njihovog korištenja.

Dupunjavanje akumulatora u autu

Kada vam automobil stane i ne može se pokrenuti, vrlo vjerojatno je riječ o praznom akumulatoru. No, ne mora značiti da ga odmah morate zamijeniti. Ponekad ga je moguće dopuniti i nastaviti vožnju. Za to će vam trebati odgovarajući kabeli i neki drugi automobil. Potrebno je pravilno spojiti kabele s akumulatorom vašeg vozila s onim drugog vozila koje je ispravno. Nakon što se taj drugi automobil upali, trebao bi dati dovoljno energije vašem automobilu da možete nastaviti vožnju.

Kako napuniti auto akumulator – što koristiti i kako spojiti auto punjač?

Ako i dođe do toga, svakako što prije posjetite automehaničara da provjeri kakva je trenutačna situacija i koji su vam preporučeni daljnji koraci.

Postovi iz iste kategorije: