Automobili koji se danas mogu susresti na cestama razlikuju se u brojnim stvarima, no mnogima je zajedničko to što je u njih ugrađeno puno više elektroničkih uređaja nego prije nekoliko godina. Iako je to mnogim vozačima vrlo zanimljivo i vožnja u takvim automobilima predstavlja jedno novo iskustvo, neminovno je da će se oni kad tad pokvariti.

A tu na scenu stupaju autoelektričari, odnosno mehaničari koji će znati riješiti takve kvarove. Oni za to koriste posebne uređaje i alate te će vjerojatno vrlo brzo pronaći kvar i otkloniti ga.

Elektronički uređaju u automobilu

Auto elektronika je naziv za sve elektroničke uređaje u automobilu. Mnogi vozači bi se iznenadili njihovom količinom u samom vozilu. Ne radi se samo o onim uređajima koje vidite, poput auto-radija, podizača stakala i sl. Ima još mnogo elektroničkih uređaja koji se nalaze sakriveni, ali su neophodni za normalan rad automobila.

Autoelektrika
U autoelektrici se najčešće za otkrivanje kvara koriste posebni uređaji namijenjeni za auto dijagnostiku.

Auto elektrika je pak naziv za granu autoindustrije koja se bavi popravkom kvarova na takvim uređajima. Ona je danas sve zanimljivija i traženija, jer kao što je ranije navedeno, sve više se u automobile ugrađuje uređaja koji su skloni kvarenju. A jedan od razloga je i taj što proizvođači žele što prije izaći na tržište s nekim novitetom i biti prvi, a zato često zanemaruju nedovoljno testirati te proizvode. 

Auto dijagnostika

U autoelektrici se najčešće za otkrivanje kvara koriste posebni uređaji namijenjeni za auto dijagnostiku. Uglavnom se mogu pronaću u dva oblika:

  • Originalni (namjenski)
  • Univerzalni

Originalni su oni koji su namijenjeni isključivo za jednu marku automobila te se ujedno i najprecizniji. Ovakvim uređajima se služe autoelektričari u ovlaštenim servisima za neku marku automobila te pomoću njih otkrivaju kvarove na auto elektronici.

S druge strane, univerzalni uređaji za auto dijagnostiku se mogu koristiti na raznim modelima automobila, no ponekad neće moći detektirati određene kvarove koje mogu oni originalni.

Važnost akumulatora

Auto elektronika se gotovo uvijek povezuje s akumulatorom. Naime, to je uređaj koji je dio svakog automobila te on služi za opskrbu električnom energijom svih elektroničkih uređaja u automobilu. Budući da je on zaslužan i za napajanje sustava koji se aktivira pri paljenju automobila, u slučaju njegovog kvara ili istrošenosti, nećete moći upaliti automobil.

Zato je svakako dobro pri posjetu nekom automehaničaru ili autoelektričaru provjeriti stanje i napunjenost akumulatora kako vas ne bi iznenadio i kako ne biste ostali negdje daleko bez mogućnosti paljenja automobila.

Postovi iz iste kategorije: