Auto akumulatori spadaju u jedan od autodijelova koje ćete vrlo vjerojatno morati barem jednom promijeniti tijekom razdoblja u kojem ćete voziti svoj automobil. Njihovo trajanje može dosta varirati i procjenjuje se na oko 4 do 8 godina, no to ovisi o mnoštvu čimbenika.

Prije svega, vozite li se relativno rijetko, ovaj automobilski dio vjerojatno dosta dugo nećete morati mijenjati. No, ako ste gotovo svakodnevno u autu, zasigurno neće izdržati toliko dugo. Također, njihov vijek trajanja ovisi i o samoj snazi.

Detaljnije o akumulatorima

Automobili su sastavljeni od brojnih sustava koji su međusobno povezani. Jedan od važnijih sustava automobila je onaj električni, a akumulatori za auto su zaduženi kako bi on ispravno funkcionirao. Osnovne funkcije akumulatora su:

  • Pokretanje motora
  • Rad svjetala
  • Rad prozora (dizanje/spuštanje)
  • Rad brisača
  • Rad klime
  • Rad audio sustava itd.

Jednom rječju, akumulatori se brinu da svi uređaji u automobilu kojima je potrebna električna energija funkcioniraju bez problema. 

Zimski uvjeti imaju utjecaj na akumulatore

Automobilski akumulatori podložni su raznim vanjskim utjecajima te je to još jedan od čimbenika koji utječe na njihov vijek trajanja. Najoptimalniji uvjeti za akumulatore su tijekom umjerene klime, no takva klima nije česta tijekom godine. Najveći problem predstavlja im vrlo hladno ili vrlo toplo vrijeme. To utječe na njihovo brže pražnjenje pa se tijekom takvog perioda savjetuje nešto češće provjeravati stanje akumulatora.

Akumulatori su danas lako dobavljivi putem brojnih lokalnih trgovina s autodijelovima
Akumulatori za auto

U suprotnom, moglo bi vam se dogoditi da ujutro krenete na posao, sjednete u automobil, ali sve ostane na tome, odnosno nećete ga moći upaliti.

Potražite akumulatore i online

Akumulatori su danas lako dobavljivi putem brojnih lokalnih trgovina s autodijelovima, ali i online, putem brojnih web trgovina. Neke takve trgovine su se specijalizirale isključivo za prodaju akumulatora, dok druge nude nešto veću raznolikost i nude i ostale autodijelove. 

Ono što je specifično za ovakav način kupnje je često puno veći izbor, od modela nekih nepoznatih proizvođača pa sve do onih poznatih, koje uglavnom nude i nešto veće jamstvo. S obzirom da je akumulator za auto jedan od njegovih važnijih dijelova te o njemu ovisi i samo pokretanje motora, onda ne biste trebali na štedjeti pri njegovoj kupnji. Bolje se odlučiti za poznatije proizvođače i odabrati prikladan model za svoj automobil.

Postovi iz iste kategorije: