Automobilski nosači za bicikle dijele se na tri kategorije, a to su: oni koji se postavljaju na krov, stražnja vrata i kuku. Svaka od kategorija imaj određene prednosti, ali i nedostatke te s obzirom na navedeno nosače za bicikl treba odabrati s obzirom na tip karoserije automobila koji vozite, ali i s obzirom na jednostavnost montaže i skidanja bicikala. 

Potražite ih u brojnim specijaliziranim trgovinama s dodacima za automobile, bilo o fizičkim ili web trgovinama.

Prijevoz bicikala na krovu auta

Krovni nosači za bicikle su najjednostavniji i najpopularniji tip te ih bira većina korisnika. Prednost ove vrste je u tome što su većinom univerzalni pa omogućuju montiranje bicikala na većinu vozila te se na njih, osim bicikala, mogu montirati i krovne kutije ili skije.

Nosači za bicikle
Nosači za bicikle – prikaz pričvršćenja bicikla

Osim toga, ova vrsta je najčešće i najjeftinija opcija. Njihov nedostatak je to što je postavljanje i spuštanje bicikala nešto teže jer zahtijeva veći tjelesni napor te što uzrokuju veću buku tijekom vožnje, kao i veću potrošnju goriva. 

Najskuplja verzija

Ukoliko se odlučite za kupnju automobilskih nosača za bicikl (Withcar online), znajte da su modeli koji se postavljjua na kuku najskuplja verzija. Njihova prednost je to da se oni vrlo jednostavno montiraju te se bicikli s njih vrlo jednostavno skidaju. Ipak, nedostatak je to što prekrivaju registarske oznake i svjetlosne elemente automobila što je kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa.

Video: Nosač za bicikla SmartRider

Ukoliko se opredijelite za ove modele, a želite izbjeći kazne, morate na ovu vrstu nosača za bicikle staviti dodatni svjetlosni element te registarsku oznaku koja se montira ispred njih, što će vas dodatno koštati, no bit će po pravilima. 

Najsigurniji prijevoz bicikala automobilom

Koju god vrstu nosača za bicikl za auto odaberete, važno je da pružaju siguran prijevoz bicikala. Kada govorimo o sigurnosti bitno je sljedeće:

  • da ne postoji mogućnost da bicikl tijekom vožnje ili naglog kočenja ispadne s automobila
  • da nosači imaju odgovarajući certifikat i homologaciju proizvođača
  • da imaju i potvrdu nekih od najcjenjenijih automobilskih organizacija poput DECRA-e, ADAC-a, TUV-a i ostalih

Čitajte i sljedeći članak: Najučinkovitija zaštita podova u automobilu

Tipski tekstilni tepisi za auto su oni koji su namijenjeni za točno određene modele auta.Uglavnom možete birati između gumenih i tekstilnih tepiha, a svaka vrsta još i svoje podvrste. Upravo su tipski tekstilni tepisi za auto sve popularniji među vozačima.

Dječji bicikli se jednostavnije prevoze

Ukoliko pak tražite automobilske nosače za bicikl za djecu, velika je vjerojatnost da vam oni neće ni trebati jer su upravo dječji bicikli vrlo jednostavni za prijevoz. Naime, dječji bicikli su vrlo kompaktni te su malenih dimenzija te stanu u gotovo svaki prtljažnik automobila. Svakako imajte na umu potrebu za kupovinom dodatne zaštitne opreme.

Postovi iz iste kategorije: