SD kartica predstavlja jedan od najpoznatijih medija za pohranu podataka i neophodna je kod mnogih audio i video uređaja. Zahvaljujući malim dimenzijama i lakoći, predstavlja najbolji odabir prilikom pohrane bitnih podataka te sigurnost zahvaljujući svojoj dugotrajnosti. U slučaju neke nezgode ili problema s karticom, moguće je da nećete imati pristup stvarima koje su na njoj, no ne brinite, moguće je spašavanje podataka iz SD kartice.

Što je SD kartica?

Većina ljudi zna što je micro SD kartica, jer je ima kao medij za proširenje kapaciteta pohrane podataka na svojem mobitelu. U raznim fotoaparatima i video uređajima koristi se SD kartica koja služi za pohranu snimljenih fotografija i videa te je bez nje nemoguće slikanje i snimanje. Kao i svaki elektronički uređaj, kartica micro SD može imati probleme i prestati s radom. U tom slučaju nećete imati mogućnost pristupa datotekama koje se nalaze na njoj te je potrebno spašavanje podataka.

SD kartica
Mikro SD kartica i obična kartica mogu imati probleme oko spajanja s računalom ili nekim drugim medijem.

Prednosti SD kartica

SD kartica ima niz prednosti u odnosu na neke druge uređaje za pohranu i prijenos podataka. Neke od njih su:

  • izrazito mala veličina
  • mogućnost skladištenja podataka dugo vremena
  • lakoća brisanja i stavljanja novih podataka

Upravo zbog male veličine je glavni medij koji se koristi u foto aparatima i video kamerama. Također, prednost je i što ima dugi vijek trajanja, koji nažalost nije beskonačan, pa se kroz određeno vrijeme mogu pojaviti i problemi s karticom.

U odnosu na USB stick ili prijenosni hard disk, glavna prednost SD kartice je njena izrazito mala veličina i težina, koja će vam omogućiti lakoću prijenosa i pohrane svih bitnih stvari. Imajte na umu da kartica prilikom pada može imati problema, stoga je uvijek pohranjujte u njeno sigurno kućište.

Čitajte i sljedeći članak: Zabilježite nezaboravne trenutke sportskom kamerom

U današnje digitalno vrijeme sve veći broj avanturista i rekreativaca žele zabilježiti sve one spontane i drage trenutke koji su se dogodili tijekom bavljenja određenom aktivnosti. Odlično, malo i vrlo kompaktno rješenje je sportska kamera

Spašavanje podataka iz SD kartice

Mikro SD kartica i obična kartica mogu imati probleme oko spajanja s računalom ili nekim drugim medijem. U tom slučaju vi nemate pristup datotekama koje se nalaze na njoj i javlja se problem oko toga hoćete li uspjeti povratiti sve podatke. Nemojte brinuti, jer je u današnje vrijeme spašavanje podataka sa SD kartica moguće pomoću raznih programa. 

Prva stvar koju morate učiniti je pobrinuti se da karticu dostavite profesionalcima, a ne da sami pokušavate doći do podataka. Korištenjem raznih neprovjerenih programa možete prouzročiti više štete nego koristi, stoga se pobrinite da karticu date profesionalcima. Nemojte brinuti oko osjetljivosti sadržaja koji se nalazi na njoj, svaka profesionalna tvrtka, poput kotar.si, brine o diskreciji i neće prouzročiti nikakvo curenje podataka.

Čitajte i sljedeći članak: Jednostavno prebacite podatke na novi disk

Ako prije niste čuli za kloniranje diska, možda ne znate što se točno njime prebacuje i kako zapravo funkcionira.

Postovi iz iste kategorije: