Bregasta osovina spada u jedan od onih autodijelova koji su u krugovima automehaničara poznati po više različitih naziva. Tako se ona još naziva i bregasto vratilo ili grebenasto vratilo. Na sebi ima izbočine jajolika oblika koji podsjećaju na greben pa je to razlog i takvog naziva.

Za njezin rad zaslužni su zupčasti remen ili lanac koji je pokreću kako bi onda dalje mogla obavljati svoje funkcije. A njih ima nekoliko te će biti predstavljene u nastavku.

Funkcije bregaste osovine

Bregasta osovina ima nekoliko funkcija, a najznačajnije su:

  • Otvaranje i zatvaranje ventila
  • Uključivanje raznih sklopki

Kod automobila novije generacije, bregasta osovina se najčešće nalazi u glavi automobilu, točno iznad cilindara. U počecima je bila smještena u kućištu motora, ispod ventila, pokraj pogonske osovine. No, od toga se odustalo jer na taj način bilo kakvi remeni i lanci nisu uopće potrebni, a osim toga, troškovi proizvodnje bili su dosta visoki.

Funkcioniranje bregaste osovine

Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, samo funkcioniranje bregaste osovine je vrlo jednostavno. Kako se ona okreće, brijeg počinje pritiskati podizač ventila te počinje gurati ventil prema sredini cilindara. Na taj način omogućuje dotok smjese ili ispušnih plinova. Nastavkom okretanja se vrh brijega pomakne s podizača ventila, a ventili se vraćaju u poziciju za zatvaranje. 

Zbog posebnih podizača u obliku slova Y, jedan brijeg može upravljati s dva ventila. 

Zaljubljenici u tuning automobila vole ovaj automobilski dio

Postoji skupina ljudi koji vole ulagati novac u poboljšanje karakteristika automobila te u njegov izgled. Taj proces naziva se tuning, a kako bi se automobilu mogle poboljšale karakteristike, rade se razne preinake. One nisu zaobišle niti bregastu osovinu i uz određene preinake, moguće je izvući nešto više snage iz automobila i omogućiti mu nešto brže kretanje i povećati konačnu brzinu. 

No, želite li tako nešto učiniti na svom automobilu, najbolje je pronaći nekog stručnjaka u tom području, kako ne biste napravili neku pogrešku i time zapravo oštetili motor umjesto da postignete bolje performanse.

Pripazite pri kupnji bregaste osovine

Bregasta osovina nije univerzalni automobilski dio, već se razlikuje ovisno o proizvođaču automobila. Možete kupiti originalnu verziju, ali i odlučiti se za neku rezervnu. Ako ste se odlučili za rezervnu, pokušajte pronaći neku od poznatijih, renomiranih proizvođača koji vam koliko toliko mogu zajamčiti određenu kvalitetu.

Postovi iz iste kategorije: