U današnje doba rijetko tko ne nosi korekcijske naočale. Bilo da se radi o promjenama u vidu koje se dešavaju godinama ili pak problemima s vidom koji kreću još u mladenačkoj dobi, korekcijske naočale često su viđen gost kod mnogih. 

Odabir savršenog modela vrlo je bitan, jer su one jedna od stvari koja će uvijek biti vidljiva na vašem licu, ali i koja će vam omogućiti da bolje vidite.

Pravi dizajn naočala

Najbitniji dio korekcijskih naočala za mnoge jest njihov dizajn, s obzirom da je to ono što mnogima prvo padne napamet. Odabir se uglavnom svodi između dvije vrste okvira koje možete pronaći u brojnim optikama:

  • Metalni
  • Plastični

Želite li se istaknuti, plastični okviri veće debljine odlična su opcija, pogotovo odaberete li neke jarke boje koje kontrastiraju s bojom vašeg tena, očiju ili kose. 

S druge strane, nešto manje dramatične su potpuno metalne korekcijske naočale, koje su vrlo izdržljive na prvu i nisu toliko primjetne. Želite li pak proći što manje zapaženo, potražite prozirne plastične okvire.

Leće štite oko

Leće korekcijskih naočala najvažniji su njihov dio, jer su zapravo ono kroz što gledate i što vam popravlja vid. Osim što dioptrija korekcijskih naočala mora biti dobro određena, potrebno je također odabrati i tip leće koji odgovara vašim navikama, ali i okvirima. 

Leće korekcijskih naočala koje ispravljaju veće probleme s vidom mogu biti deblje, a samim time i teže, a imate li tanak okvir mogu također izlaziti i van njega. Svakako provjerite mogu li se leće korekcijskih naočala dodatno stanjiti u takvim slučajevima. Provjerite također i kakve zaštitne filtere dobijete na lećama, kako bi one što bolje štitile vaše oči.

Različite vrste naočala

Kako mnogi od nas korekcijske naočale moraju koristiti svakodnevno, važno je znati da postoje i različite opcije kod njihove izradnje. Prije svega, trebate li dvoje naočale – npr. za čitanje i gledanje u daljinu, bolji odabir za vas mogle bi biti progresivne korekcijske naočale, koje mogu istovremeno imati leću koja ima nekoliko dioptrija i omogućuje vam da vidite i na blizu i u daljinu. 

Ako pak sa sobom uvijek želite imati sunčane naočale, odaberite modele s fotosenzitivnim lećama, koje će u dodiru sa sunčevim svjetlom potamniti, čuvajući vas od udara jakog sunca i čineći gledanje jednostavnijim i ugodnijim.

Postovi iz iste kategorije: