Sada je zima, zemlja je hladna, čak smrznuta i prekrivena snijegom, i još neko vrijeme ne možemo početi sa sadnjom novog travnjaka. Bilo da želite posaditi travnjak za vlastitu dvorišnu oazu ili dati svojoj djeci mjesto za igranje nogometa bez prestanka, stvaranje savršenog travnjaka nije lak zadatak.

Vrstu trave, travnu smjesu potrebno je pažljivo odabrati, potrebno je voditi računa o pripremi tla, a nakon što trava sazrije travnjak je potrebno redovito kositi, njegovati i zalijevati. Svatko želi da mu travnjak bude zelen, gust i bujan, a uz malo truda i kvalitetno sjeme za travu, svatko to može i dobiti.

Koje je najbolje vrijeme za sijanje travnjaka

Većina ljudi sije svoje travnjake u jesen ili proljeće. Iako se proljeće može činiti kao logičan izbor, jesen je zapravo savršeno vrijeme za sadnju travnjaka jer je tlo nakupilo ljetnu vrućinu, a česte kiše održavaju tlo vlažnim i potiču klijanje. 

kupite pravo sjeme za travu, da će vaš travnjak biti zdrav i zelen
Mnogi vlasnici kuća sanjaju o bujnom, zelenom travnjaku. Počnite s pravim sjemenom za travu i vaš travnjak će biti zdrav i zelen kao što želite.

Ako sijete u proljeće, riskirate nagle promjene temperature, kao i razdoblja vrućine i suše koji otežavaju održavanje vlage u tlu. U svakom slučaju, bez obzira za koje godišnje doba se odlučite, kvalitetno sjeme za travu bit će iznimno važno.

Vrste sjemenki trave

Postoji više vrsta sjemenskih i travnih smjesa, a njihov odabir ovisi prvenstveno o namjeni travnjaka. Sjeme trave može se razlikovati po sastavu, ali i po uvjetima u kojima najbolje uspijeva, pa prvo razmislite o tim stvarima. Najbolje vrste sjemena za travu su: engleski ljulj, vlasulje, livadna vlasnjača i rosulje.

Pogledajte video: Sijanje trave, đubrenje i održavanje travnjaka

Važno je znati da neke vrste uspijevaju samo u vlažnim područjima, dok su druge otpornije i mogu također uspijevati u suhim ili sjenovitim područjima. Prije kupnje i sjetve potrebno je dobro istražiti koje sjeme za travu najbolje odgovara području na kojem planirate posaditi travnjak.

Vrsta travnih smjesa

Travne smjese zapravo su kombinacija različitih vrsta sjemena trava i također su pogodne za različite klimatske tipove. Glavne vrste su:

  • Univerzalne travne smjese
  • Travne smjese za ukrasne travnjake 
  • Travne smjese za sunčana i suha područja 
  • Travne smjese za travnjake po kojima se gazi i sportske terene
  • Travne smjese za sjenu 
  • Travne smjese za nadosijavanje 

Dakle, osim klime i uvjeta u kojima želite da vaš travnjak raste, također razmislite o namjeni kako biste u skladu s tim odabrali najbolju mješavinu trave. Samo tako ćete imati prekrasan travnjak.

Postovi iz iste kategorije: