Dolaskom toplijeg vremena i uvjeta u kojima je moguće provoditi više vremena na otvorenom, mnogi kreću s uređenjem svojih okućnica i vrtova. Osim na sadnju biljaka poput začina, cvijeća te povrća, odlučuju se i na sijanje trave koja će u svojoj završnoj fazi rezultirati predivnim travnjakom. Na njemu će se djeca moći bezbrižno igrati ili će na njemu biti postavljene vrtne garniture za uživanje i ispijanje kave. 

Kako biste uzgojili besprijekoran travnjak, važno je znati da sijanje trave ima nekoliko svojih zakonitosti koje je važno poštivati, a u nastavku otkrijte koje su. 

Prije sijanja trave važno je znati i kako se kreću cijene sjemena za travu. Naime, u stručnoj literaturi se navodi da se cijena visoko kvalitetnog sjemena za travu kreće od 30 € za 100 m2 pa na više.

Pomoć za sijanje trave na većim površinama

Ovisno o tome koliki travnjak želite i imate možda će vam trebati strojevi i dodatna pomoć. Opcije za koje se možete odlučiti kada je u pitanju sijanje trave, a koje će koštati su:

  • iznajmljivanje kopačice, ukoliko se radi o većim površinama
  • iznajmljivanje stroja koji uklanja ili reže stari travnjak
  • kupnja gnojiva
  • iznajmljivanje ili kupnja valjka za valjanje trave
  • kupnja sjemena za sijanje trave
  • iznajmljivanje ili kupnja stroja za posipanje sjemena

Kvalitetno sjeme za travu, veća cijena

Prije sijanja trave važno je znati i kako se kreću cijene sjemena za travu. Naime, u stručnoj literaturi se navodi da se cijena visoko kvalitetnog sjemena za travu kreće od 30 € za 100 m2 pa na više. Cijena sjemena za travu ovisi o njegovom proizvođaču, kao i o samoj smjesi sjemena. Kvalitetno sjeme za sijanje trave dosta sporije klija i raste od onog jeftinog, no zato kada počne rasti daje puno gušći travnjak. 

Također, iako je kvalitetno sjeme skuplje, njega u konačnici treba puno manje nego onog jeftinog pa možemo reći da je njegova kupnja isplativija. Ključno je znati i to da se kvalitetno sjeme najčešće ne može čuvati za iduću godinu jer ono neće klijati pa ne valja kupovati velike zalihe, već svake godine kupovati novo koje će garantirano uspjeti.

Jesensko i proljetno sijanje trave

Suprotno brojnim očekivanjima, idealno vrijeme za sadnju trave je početkom jeseni kada su vanjske temperature između 14 °C i 25 °C , dok je temperatura tla najmanje 8 °C. Ipak, većina ljudi se odlučuje na sijanje trave u proljeće, najbolje u travnju kada su optimalne temperature za klijanje sjemena. Također, imajte na umu i napomenu da tlo ne bi smjelo biti previše vlažno.

Budete li pazili na ove sitnice, imat ćete prekrasan travnjak na kojeg ćete moći biti ponosni.

Postovi iz iste kategorije: