Svi koji rade neki važan posao na računalu složit će se u jednom: podaci su najvažniji i najvredniji dio računala. Nažalost, mnogi te činjenice postanu svjesni prekasno, odnosno kada dođe do neke havarije računala, bez obzira je li riječ o hardverskom ili softverskom kvaru.

Zbog toga biste redovito morali raditi sigurnosne kopije podataka i spremati ih na sigurno. A čak i ako nije došlo do nekog problema, a želite podatke s jednog diska prebaciti na drugi, to je također relativno jednostavan proces i naziva se kloniranje diska. Može se obaviti putem određenih alata integriranih u operacijski sustav ili putem specijaliziranih programa.

Kloniranje diska će prebaciti sve podatke

Ako prije niste čuli za kloniranje diska, možda ne znate što se točno njime prebacuje i kako zapravo funkcionira. Naime, njime se napravi “slika” jednog diska koja se onda prebaci na novi disk. Ta slika zapravo sadrži apsolutno sve podatke koje imate na disku, ali i puno više od toga. Cjelokupni operacijski sustav i sve postavke bit će na taj način pohranjene. To znači da kada tu sliku raspakirate na novom disku, dočekat će vas sve kao i na starom disku i možete nastaviti s radom gdje ste stali.

Cijeli proces može potrajati i nekoliko sati, ovisno o samom kapacitetu diska. Bitno je samo napomenuti da disk na koji planirate otpakirati sliku mora biti istog ili većeg kapaciteta od onog izvornog.

Jednostavni programi za kloniranje

Kloniranje diska se možda čini kao kompliciran proces, ali zapravo je vrlo jednostavan i moći će ga odraditi svatko s tek osnovnom razinom informatičkog znanja. Većina programa napravljena je u obliku čarobnjaka, odnosno program će vas voditi korak po korak tijekom kloniranja diska.

Prvo ćete odabrati želite li klonirati baš sve ili želite selektivno odabrati određene mape i datoteke. Nakon toga će program sve što ste odabrali sažeti u jednu datoteku, odnosno “sliku”. Nju je onda potrebno kasnije samo prebaciti na željeno novo mjesto i raspakirati je pomoću istog programa koji ste koristili ranije. I za nekoliko minuta ćete imati sve isto kao i na starom disku.

Budući da je riječ o relativno jednostavnoj metodi, svakako je preporučljivo da to povremeno radite i na taj način osigurate podatke u slučaju neke katastrofe.

Postovi iz iste kategorije: