Tvrdi diskovi spadaju u neke od glavnih komponenti računala. Mnogi na njima čuvaju iznimno važne podatke i redovito rade sigurnosne kopije kako bi bili sigurni da jednog dana neće ostati bez njih, bilo zbog slučajnog brisanja ili kvara tvrdog diska. Danas je cijena tvrdih diskova sve niža i za relativno nisku cijenu možete nabaviti modele velikih kapaciteta. Mnogi danas još koriste stare diskove manjih kapaciteta jer na njima imaju instalirane brojne potrebne programe i sve im je posloženo kako su davno namjestili.

Srećom, danas je relativno lako napraviti kloniranje diska, odnosno sve podatke i postavke prebaciti s jednog na drugi. 

Općenito o postupku kloniranja diska

Za gore navedeni postupak, bit će vam potreban softver za kloniranje diska. Riječ je o posebnom programu koju će u svega nekoliko sati (što ovisi o kapacitetu diska i količini podataka koji se moraju prebaciti) napraviti identičnu kopiju podataka s jednog diska na drugom. Ono što se kloniranjem tvrdog diska prebacuje s jednog na drugi:

  • Cijeli operativni sustav
  • Svi podaci (glazba, videozapisi, slike itd.)
  • Svi instalirani pogrami 
  • Sve podešene postavke programa i operativnog sustava

Jednom rječju, stvorit ćete identičnu kopiju jednog diska na novom. Jedino u čemu će se razlikovati je vjerojatno količina slobodnog prostora koju ćete dobiti kupnjom novog modela. 

Kloniranje diska
Danas je relativno lako napraviti kloniranje diska

Postupak prebacivanja podataka 

Prebacivanje podataka s jednog diska na drugi, odnosno kloniranje podataka s diska je vrlo jednostavno i u te svrhe se možete koristiti jednim od dostupnih programa. Najpopularniji programi za kloniranje diska su:

  • Acronis True Image
  • Clonezilla
  • Norton Ghost

Svi oni rade na sličan princip, razlika je ponešto u sučeljima. No, sve ovakve programe uglavnom krasi jednostavnost rada i u većini njih ćete cijeli postupak napraviti pomoću „čarobnjaka“. To znači da će cijeli postupak kloniranja diska putem programa ići korak po korak te će vam ovi programi objašnjavati svaki od tih koraka.

Specijalizirana informatička pomoć

Ako ipak mislite da to zadatka nećete moći obaviti sami, možete se obratiti tvrtkama koje nude usluge pomoći kloniranja diska.

 Osim samog kloniranja tvrdog diska, oni vam mogu pomoći i s drugim radnjama, primjerice izradama slika sustava, koje onda lako možete prenositi i po potrebi pomoću njih instalirati ponovo cijeli operativni sustav.

Savjet je svakako da sami pokušate napraviti postupak kloniranja diska budući da je riječ o vrlo jednostavnom postupku te ćete tako i uštedjeti na troškovima. 

Postovi iz iste kategorije: