Imate li neku tvrtku, obrt ili se bavite nečim zanimljivim, postoji nekoliko načina na koje se možete reklamirati. Možete plaćati objavljivanje oglasa u časopisima, na portalima, televiziji i sl. No, definitivno najbolji način se danas pokazuje izrada vlastite web stranice.

Živimo u vrijeme u kojem se jako puno toga obavlja putem računala, a i isto tako se i informacije često traže baš na taj način. Kada napravite svoje web stranice, ugovorite hosting i postavite ih na neki udaljeni poslužitelj, morat ćete još registrirati domenu. Planirate li se predstaviti samo domaćoj publici, Carnet domena je logičan izbor.

Zašto naziv Carnet

Carnet domena zapravo predstavlja hrvatsku nacionalnu domenu. Svaka država ima svoju te se po kratici odmah može prepoznati o kojoj je državi riječ. Hrvatska ima kraticu hr i ona se nalazi nakon naziva domene, odvojena točkom. No, mnogi je nazivaju i Carnet domena. A to iz razloga što je za njeno upravljanje zadužena organizacija Carnet (Hrvatska akademska i istraživačka mreža). Mnogi zato često povezuju te dvije činjenice pa je nastao i taj izraz. A birati možete između dvije varijante:

  • besplatna
  • naplatna

U nastavku pročitajte koje su osnovne razlike između njih.

Besplatna Carnet domena

Svaki korisnik ima pravo zatražiti samo jednu besplatnu Carnet domenu. Mogu je zatražiti pravne osobe koje vrše neke usluge te su registrirane u Hrvatskoj, ali i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju neku samostalnu djelatnost.

No, postoje određena pravila kojih se treba pridržavati prilikom odabira naziva jer u suprotnom će vaš zahtjev biti odbijen.

Naplatna Carnet domena

Naplatna varijanta je zapravo vrlo slična raznim globalnim domenama. Gotovo da i ne postoje neka posebna ograničenja kada se radi registracije domene. A registracija domene se vrlo lako može izvršiti putem nekog ovlaštenog registra, odnosno tvrtki koje pružaju takvu uslugu. U Hrvatskoj ih je nekoliko te ne biste trebali imati problema s njihovim pronalaskom. Isto tako, kod tih tvrtki možete ujedno i ugovoriti i druge usluge koje bi vam mogle biti korisne, kao što su hosting, ssl certifikati sl.

Stoga, nakon što napravite web stranice namijenjene domaćoj publici, ugovorite sve potrebne usluge, zatražite Carnet domenu i neka vaše poslovanje raste.

Kloniranje diska. Zamjena starog tvrdog diska s novim je odgovoran postupak za svakog korisnika koji želi sve informacije čuvati netaknutima. Ponovna instalacija operativnog sustava, premještanje instaliranih programa i kopiranje korisničkih datoteka ručno – to je vrlo dugo i neučinkovito. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: