Oduvijek, a posebno u posljednje vrijeme se puno priča o namirnicama i dodacima prehrani za jačanje imuniteta jer je postalo sve važnije da održimo naš imunološki sustav na visokoj razini. 

Naime, imunološki sustav je sustav u ljudskom organizmu koji se sam bori protiv upala i infekcija u našem tijelu. Stoga je u ovo pandemijsko vrijeme vrlo važno dobro se brinuti za njega i konzumirati sve one namirnice i dodatke za jačanje imuniteta kako bismo ostali zaštićeni i zdravi.

Jačanje imuniteta - papaja
Papaja nam pomaže kod jačaja imuiteta

Voćem protiv bolesti

Osim agruma koji su nadaleko poznati kao odlično voće za jačanje imuniteta, postoje i brojne druge namirnice koje nam u tome mogu pomoći kao što su:

  • borovnice – bioflavonoidi u borovnicama pomažu u zaštiti dišnih organa od infekcija
  • bobice bazge – bogate su flavonoidima koje štite pluća, pomažu u liječenju prehlade, gripe i upale sinusa
  • papaja – bogat izvor vitamina C i A koji djeluju na pravilan rad imunološkog sustava te su odlična za podizanje imuniteta
  • kiwi – bogat izvor vitamina C i drugih esencijalnih nutrijenata poput vitamina K, kalija i folata
  • lubenica – bogat izvor vitamina A, B6 i C te kalija te je odlična osnaživanje imuniteta

Pročitajte sljedeći članak: Udobnost i urbanost u jednom nošenjem gležnjača

Ukoliko se odlučite za crne gležnjače uvijek ćete ih moći kombinirati sa svim drugim odjevnim predmetima i to na različite načine, od klasičnih i elegantnih kombinacija do svakodnevnih, casual kombinacija.

Zeleno je zdravo

Osim voća, za jačanje imuniteta dobra je i konzumacija određenih vrsta zelenoga povrća poput brokule i špinata. Naime, brokula je bogata vitaminima A, C i E te antioksidansima i vlaknima.

Video: Brokoli jača imunitet, ubija rak i čisti arterije. Čarobno povrće. Prof. Dr mihajlović

Špinat je s druge strane bogat vlaknima, vitaminima A i C i magnezijem te predstavlja izvrsnu namirnicu za jačanje imuniteta i održavanje imunološkog sustava zdravim. Stručnjaci napominju kako je vrlo važno obje namirnice pripremiti na prikladan način (izbjegavati predugo kuhanje) kako biste iz njih izvukli maksimalne nutritivne vrijednosti. 

Čitajte i sljedeći članak: Invalidska kolica moraju biti kvalitetna

Invalidska kolica su ortopedsko pomagalo koje se koristi u slučajevima kada je bolesniku hodanje jako teško ili u potpunosti onemogućeno, kada je došlo do tjelesne ozljede koja onemogućuje kretanje ili je ono zabranjeno.

Vampirsko povrće

Još jedna vrlo poznata namirnica za jačanje imuniteta je češnjak koji se već tisućama godina koristi za borbu protiv virusa, bakterija i gljivica. Češnjak je tako jedan od najpopularnijih domaćih lijekova protiv prehlade i gripe, iako njegovo blagotvorno djelovanje još uvijek nije u potpunosti znanstveno dokazano. On ima antivirusna svojstva zbog čega se koristi za ublažavanje simptoma prehlade i oporavak nakon prehlade ili gripe. 

Osim toga, češnjak je zbog svoje uspješne borbe protv slobodnih radikala u tijelu dokazano dobar i za:

  • sprječavanje i liječenje kardiovaskularnih bolesti
  • dijabetesa
  • crijevnih infekcija

Pridržavajte se navedenih savjeta i ojačajte svoj imunitet što će posljedično dovesti do puno bolje općeg stanja organizma.

Postovi iz iste kategorije: