Dolaskom svježijih jesenskih dana vrijeme je za promjenu kako u garderobnom ormaru tako i u ormaru s cipelama kada se ljetne sandale i papuče zamjenjuju zatvorenim modelima obuće kakve su gležnjače. Naime, one su vrsta čizama koje su ime dobile po svojoj veličini, odnosno po tome što sežu do gležnja, Samim tim primjerene su za nešto hladnija razdoblja u godini prije nego se prijeđe na klasične visoke čizme. 

Njihova glavna karakteristika je udobnost jer su uglavnom ravne, a ujedno su i tople pa je nogama udobno i ugodno. Upravo zbog toga ne čudi da su postale dijelom gotovo svakog ormara.

Njihova glavna karakteristika je udobnost jer su uglavnom ravne, a ujedno su i tople pa je nogama udobno i ugodno.

Crno je klasika u modnom svijetu

Kao i kod izbora nekih drugih vrsta obuće ili odjeće, kada se kupuju gležnjače vlada pravilo da je crna boja klasik koji je potrebno uvijek imati u svojoj kolekciji. Ukoliko se odlučite za crne gležnjače uvijek ćete ih moći kombinirati sa svim drugim odjevnim predmetima i to na različite načine, od klasičnih i elegantnih kombinacija do svakodnevnih, casual kombinacija. 

Jedna od najpopularnijih vrsta crnih modela su tzv. combat gležnjače koje su osvojile svijet i koje kombiniraju ženstvenost i dašak rock’n’rolla, posebno kada na sebi imaju karakteristične zakovice. Ženstvenost će se dodatno istaknuti ukoliko ih se kombinira s midi ili maxi suknjama i elegantnim kaputima, dok će se otkačenost pokazati u kombinaciji s trapericama ili kožnim suknjama uz dodatak kožne jakne.

Varijacije stilova odjevanja

Sve vrste čizama, a posebno gležnjače obiluju različitim stilovima, oblicima i materijalima izrade pa tako danas na tržištu možemo pronaći:

  • Ravne 
  • One s blok petom
  • Boho gležnjače od brušene kože
  • Kožne sa zakovicama i vezicama
  • One s aplikacijama cvjetova i drugih motiva

Inspiracije iz visoke mode

Uz gležnjače sa zakovicama i vezicama, jedna od najpopularnijih vrsta svakako su i tzv. čarapa gležnjače koje su postigle ogromnu popularnost diljem svijeta. Pokretač ovog trenda bila je high end modna kuća Balenciaga koja je u jednoj od svojih kolekcija predstavila ovu vrstu u izvedbi sa špicem i malom petom. 

Kasnije su svi high street brendovi, inspirirani Balenciagom, počeli prodavati slične modele. Ukoliko odaberete ravni model bez potpetice imat ćete vrlo udobne gležnjače koje će ujedno svakom looku dati eleganciju i urbanost. Ukoliko se odlučite za modele s potpeticom budite sigurni da nećete ostati nezamijećeni, posebno ukoliko ih iskombinirate s pencil suknjom ili haljinom. 

Postovi iz iste kategorije: