Stoljećima se muška i ženska odjeća uvelike razlikovala po bojama, materijalima i siluetama. Ipak, glavna razlika je oduvijek bila u visini pete. Naime, peta na muškim cipelama je oduvijek bila niža, dok je kod ženskih cipela ona uvijek bila znatno viša.

Oxfordice
Oksfordice su stoga odlična alternativa za salonke i druge cipele s visokom potpeticom

U vrijeme industrijske revolucije u 19. stoljeću kada je sve više žena počelo raditi u gradu, došlo je do potrebe za izradom ženske obuće koja je istovremeno udobna i elegantna za rad u uredima. Zbog toga je došlo do izrade oksfordica- ženskih cipela koje zadovoljavaju sve navedene uvjete. Oksfordice su se tako zadržale u ženskim ormarima već gotovo stoljeće i pol.

Sinonim za udobnost

Kao što je već naglašeno, oksfordice, uz eleganciju, karakterizira i udobnost. Naime, oxfordice omogućuju višesatno nošenje koje ne uzrokuje bol u stopalima, listovima i nogama poslije radno dana. 

Oksfordice su stoga odlična alternativa za salonke i druge cipele s visokom potpeticom koje se inače nose u uredima,  kombiniraju uz odijela i elegantnije odjevne kombinacije. Zbog toga su u posljednje vrijeme postale neizostavan di tzv. smart-casual looka, ali i urbanog stila odijevanja.

Kombiniranje oksfordica i druge odjeće

Osim udobnosti i elegancije, oksfordice karakterizira i jednostavnost kombiniranja s drugim odijevnim predmetima pa se tako vrlo lako kombiniraju s:

  • Haljinama
  • Suknjama
  • Odijelima
  • Trapericama
  • Kratkim hlačama

Nije važno njegujete li klasičan, otkačen, ženstven ili opušten odjevni stil, oxfordice se uklapaju u svaki od njih. Najbolje se kombiniraju uz odijela užeg kroja ili skinny traperice koje imaju duljinu da gležnja. Isto tako odlično se kombiniraju i s nešto kraćim suknjama i haljinama ili onima koje idu do koljena. 

Odaberite kvalitetan komad obuće

Kao i kada birate bilo koju drugu obuću, presudna je kvaliteta odabrane obuće, a isti slučaj je i kod odabira oksfordica. Na svom su početku one najčešće bile napravljene od prave kože, dok su danas sve češći model od umjetnih materijala. 

Prilikom odabira oksfordica, provjerite ostaju li na njima tragovi presavijanja prilikom stajanja na prste. Upravo je navedeno najveća i najučestlija mana nekvalitetnih modela te je važno spriječiti takva oštećenja kupnjom kvalitetnijih modela. 

Raznovrsnost modela u trgovinama s obućom

Oxfordice danas dolaze u velikom broju modela, stoga je važno da prilikom kupnje dobro odaberete idealan model za sebe. Naime, neki modeli oxfordica su krupniji i kockastiji te daju muževniji izgled, dok su neki uži tako da prate oblik stopala pa samim tim izgledaju elegantnije i ženstvenije. Zato dobro razmislite pri odabira idealnog modela za svoje potrebe.

Čitajte i sljedeći članak: Kvalitetna sportska odjeća za trening u svako doba

Postovi iz iste kategorije: