Solarne lampe najljepši su ukras vrta tijekom ugodnih ljetnih večeri, a jednostavnost korištenja i nezahtjevnost njihove montaže veliki su plus za odabir upravo ove vrste vrtne rasvjete. Zbog toga solarne vrtne lampe sve češće zamjenjuju tradicionalnu rasvjetu za koju je potrebno ožičenje. 

Uređenje i osvjetljenje okućnice

Ako ste se odlučili osvijetliti svoje dvorište ili vrt, a želite energetski učinkovitu rasvjetu koja se jednostavno postavlja i pristaje u svaki prostor, tada su solarne lampe odličan izbor za vas. Ipak, potrebno je dobro se upoznati s njima i njihovim principom rada, a posebno je važno pravilno osvijetliti sve dijelove vrta kako bi priroda i vrtni ukrasi u potpunosti došli do izražaja. 

Vrtne solarne lampe besplatan su izvor energije i ne troše struju te ne zahtijevaju ožičenje. Za stvaranje svjetlosti ne koriste struju već sunčevu energiju pa su stoga i jako energetski učinkovite.

Postizanje dobrog osvjetljenja dobit ćete mudrim odabirom solarnih lampi i njihovim postavljanjem na mjesta koja im u potpunosti odgovaraju. Za vanjske je svjetiljke najvažnije da su nepropusne jer:

  • na njih ne smije djelovati vlaga i prljavština
  • moraju biti otporne i na mehanička oštećenja, promjene temperature ljeti i zimi te na jake udare vjetra

Što su solarne lampe i zašto su dobar izbor?

Vrtne solarne lampe besplatan su izvor energije i ne troše struju te ne zahtijevaju ožičenje. Za stvaranje svjetlosti ne koriste struju već sunčevu energiju pa su stoga i jako energetski učinkovite. Ovo je velika stavka u budžetu jer klasična se vrtna rasvjeta najčešće pokaže jako skupom investicijom.

Solarne se lampe pune danju, a pri pojavi sumraka njihova se svjetlost počinje pokazivati i svojim blagim svjetlom počinje osvjetljavati:

  • stepenice
  • vrtove
  • skulpture 
  • i druge odabrane dijelove dvorišta

Vijek trajanja solarnih lampi je također iznimno dug i poznato je da fotoćelije mogu imati vijek trajanja i do 20 godina. Kupnjom kvalitetnih solarnih lampi osigurat ćete izvrsnu rasvjetu koja se uključuje sama, pomoću senzora, pa uvijek možete računati na nju. 

Pronađite najbolje mjesto za svoje solarne lampe

Prije nego što solarne svjetiljke fiksirate na odabrana mjesta u vrtu trebalo bi ih privremeno postaviti i pokušati predvidjeti kako će vrt izgledati nakon toga. Bitno je pronaći pravi raspored jer jednom kada ih postavite bit će ih teže premjestiti.

S obzirom na to da se solarne lampe pune na sunčevu svjetlost obavezno odaberite mjesta na kojima će preko dana moći upiti veliku količinu sunčeve energije. Potpuno napunjena solarna lampa svijetlit će barem osam sati, koristeći energiju koju je nakupila tijekom dana. 

Lampe s solarnim panelima ne smiju biti postavljene blizu umjetnih izvora svjetlosti jer se tada neće uključivati na vrijeme, a to će se događati jer senzor neće moći detektirati dolazak mraka.

Postovi iz iste kategorije: