Kada je riječ o bolovima koje svakako nitko ne voli, zubobolja je, uz bol u uhu, jedna od najgorih manifestacija bolova prema mišljenju brojnih ljudi. Brojni su uzroci zubobolje, a bol je gotovo uvijek ista i neizdrživa. 

Razlog zbog kojeg je, baš kao i bol u uhu, pacijenti smatraju jednom od najgorih je taj što se u zubima, baš kao i u glavi nalazi velik broj živaca zbog čega pacijenti imaju osjećaj da ih boli glava, uho, zub, oči i vrat. Kako bi se ona prevenirala, ključno je redovito odlaziti na stomatološke preglede te voditi računa o dobroj i redovitoj oralnoj higijeni. 

Najčešći krivac za bol zuba

Najčešći uzrok ove boli zuba je stvaranje karijesa i njegovih posljedica. Zubobolja se može manifestirati samostalno, odnosno može biti trajna, a također se može osjetiti nakon podražaja poput topline, hladnoće, konzumacije slatke hrane, nakon žvakanja ili pranja zubu. Ponekad može biti kombinacija i trajnih bolova koja se povećava nakon nabrojanih podražaja. 

Kada je riječ o zubobolji koju uzrokuje karijes, ona se najprije manifestira bolovima nakon podražaja jer tekućine ili hrana, zbog prodora karijesa u dentin, ulaze u pulpu. Ukoliko nakon prestanka podražaja prestane i bol, postoji velika vjerojatnost da se pravovremenom i adekvatnom stomatološkom intervencijom, zub može spasiti.

Rast zuba kao mogući uzrok zubobolje

Osim zubobolje koju uzrokuju određena infektivna stanja zuba, ona se može javiti i zbog rasta, odnosno izbijanja zuba. Ova pojava najpoznatija je kod male djece kojoj počinju rasti zubi, a osim same boli javljaju se i simptomi kao što su:

  • Oticanje desni
  • Potreba za žvakanjem stvari
  • Pretjerano izlučivanje sline
  • Povišena tjelesna temperatura

Osim kod djece, zubobolja uzrokovana rastom zuba javlja se i kod odraslih i to prilikom nicanja osmica, odnosno tzv. umnjaka. Kod odraslih se kao najčešći simptom, javlja oticanje desni te blago povišena tjelesna temperatura. 

Ponekad se rast umnjaka zbog manjka prostora u vilici može i zakomplicirati jer zub nema dovoljno mjesta na koje će se smjestiti zbog čega se pribjegava metodi kirurškog vađenja umnjaka. 

Trauma zuba

Do zubobolje također može doći i uslijed pretrpljene traume glave i/ili zuba. U najvećem broju slučajeva trauma i zubobolja se manifestiraju odmah i s vidljivim lomom zuba, no postoje i slučajevi u kojima je došlo do oštećenja pulpe zbog traume. 

U ovim slučajevima zub tek nakon i nekoliko godina poslije traume počinje mijenjati boju, a ponekad dolazi i do stvaranja apscesa zbog čega je nužna stomatološka intervencija.

Postovi iz iste kategorije: