Svi su barem jednom doživjeli nelagodu i bol u zubu prilikom konzumacije toplih, hladnih ili slatkih jela ili napitaka i vrlo vjerojatno na isti nisu reagirali misleći da će proći nakon prestanka konzumacije spornog jela ili pića ili pak nakon konzumiranja lijekova protiv bolova. 

Ipak, stručnjaci napominju da je ovakva bol zapravo upozorenje na upalu zubnog tkiva, odnosno na granulom koji se manifestira na ovaj način, a koji nastaje kao posljedica infekcije zuba ili njegova odumiranja. Zato ga je svakako potrebno liječiti što je prije moguće.

Kao i velik broj ostalih smetnji vezanih uz zube i granulom uzrokuje karijes koji nastaje zbog nedovoljne brige o oralnoj higijeni ili pak zbog izostanka iste.

Vodite računa o oralnoj higijeni

Kao i velik broj ostalih smetnji vezanih uz zube i granulom uzrokuje karijes koji nastaje zbog nedovoljne brige o oralnoj higijeni ili pak zbog izostanka iste. Postojanjem karijesa koji prodire u zub u njega ulaze bakterije koje mogu doći sve do zubnog živca kada osim nelagode tijekom jela i pića, nerijetko dolazi i do osjetljivosti zagriza i stvaranja upale. 

Granulom se stvara kako bi zadržao upalu samo na vrhu korijena zuba, no s obzirom na progresivnost bakterija i ostalih patogena infekcija se počinje širiti pa osim osjetljvosti dolazi i do oticanja lica, bolova u oku, uhu i nemogućnosti konzumiranja hrane i pića. Upravo zbog prevencije granuloma, vrlo je važno konstantno voditi računa o oralnoj higijeni.

Na vrijeme prepoznajte simptome granuloma

Neki od početnih simptoma granuloma već su spomenuti na početku, a to su osjetljivost na slatka, hladna i topla pića i jela te služe kao upozorenje da se nešto događa sa zubom. Kada dođe do krajnje faze granuloma pacijenti mogu osjetiti:

Kako ne bi došlo do pojave ovih simptoma važno je već nakon prve pojave osjetljivosti zuba posjetiti stomatologa i riješiti problem u korijenu. Isto tako, do stvaranja granuloma može doći i kada osoba pretrpi neku od ozljeda glave kada isto valja posjetiti stomatologa.

Izbjegnite vađenje zuba

Ukoliko reagirate na rane simptome granuloma kada se on još nije proširio, on se vrlo jednostavno može izliječiti čime će se spriječiti vađenje zuba. Liječenje granuloma temelji se na čišćenju unutrašnjosti zuba, sterilizaciji inficiranog područja, a zatim i na uklanjanju materijala iz korijenskog kanala. 

Ovisno o sofisticiranosti opreme koju posjeduje vaš odabrani stomatolog ovaj postupak može se obaviti i laserski ili pak uz pomoć drugih, nešto manje sofisticiranih stomatoloških instrumenata.

Postovi iz iste kategorije: