Granulom zuba uzrokuje bakterijska infekcija do koje dolazi kada kroz oštećenu caklinu zuba bakterije dođu do zubnog dentina, živca zuba te u konačnici i do vrha korijena zuba. Tamo nakupina bakterija, uz stvaranje gnoja, stvara svoj oblik koji uzrokuje nelagodu kod pacijenta zbog čega je važno odmah reagirati. 

Drugi nazivi za ovaj problem su još i apikalni ili periapikalni granulom, odnosno učestala upala zubnog mesa koja nastaje kao posljedica infekcije ili odumiranja zuba.

Izbjegavanje ovog dentalnog problema nije rješenje

Ukoliko osoba počne osjećati jaku bol u području zuba nakon konzumiranja hladnih ili toplih napitaka te slatke hrane, najvjerojatnije se pojavio granulom zuba. No, on neće riješiti izbjegavanjem slatkiša ili toplih i hladnih napitaka, kao ni uzimanjem lijekova protiv bolova koji ga neće izliječiti, već će samo smanjiti njegove simptome. 

Granulom zuba
Granulom zuba uzrokuje bakterijska infekcija do koje dolazi kada kroz oštećenu caklinu zuba bakterije dođu do zubnog dentina

Na vrijeme se riješite karijesa

Najčešći uzrok zubnog granuloma je infekcija pulpe zbog čega zub postaje osjetljiv na zagriz i uzrokuje bol jer je karijes došao sve do zubnog živca. Upravo zbog toga je vrlo važno liječiti karijes na vrijeme kako ne bi došlo do daljnjeg prodora bakterija u zub. Ukoliko se granulom zuba ne liječi na vrijeme, bakterije će nastaviti svoje prodiranje, doći će do zubnog živca te se mogu proširiti čak i na okolnu zubnu kost. 

Upalni proces uzrokuje njegova stvaranje na vrhu korijena zuba zbog čega se, ukoliko se ne intervenira na vrijeme, upala i bol mogu proširiti i na cijelo lice i dovesti do njegovog oticanja.

Obratite pažnju na simptome

Najveći problem vezan uz ovaj dentalni problem je taj što u početku njegova nastanka gotovo da ne postoje nikakvi simptomi. Kada se jave simptomi to su najčešće:

  • osjećaj boli
  • vidljive naznake propadanja zuba
  • oticanje 
  • lezije na desnima

Nažalost, vidljiviji i alarmantniji simptomi javljaju se tek kada bakterije dopru do zubnog živca, a svemu prethodi neizliječeni karijes te loša oralna higijena. Također, važno je znati da do njega može doći i uslijed udarca ili ozljede.

Kako liječiti granulom zuba

Ukoliko se obratite svom stomatologu kada on još nije zahvatio veće područje zuba, tada se on liječi čišćenjem unutrašnjosti zuba, sterilizacijom inficiranog područja i uklanjanjem  nakupljenog materijala u korijenskom kanalu. 

Tim postupcima se liječi korijenski kanal i spašava oštećeni zub čim se prevenira njegovo vađenje. Danas se uz klasične postupke sterilizacije i čišćenja zubnog kanala koristi i laserska tehnologija.

Čitajte i sljedeći članak: Zubni impantati za vaš novi osmijeh

Zubni implantati se ugrađuju direktno u čeljusnu kost i tako nadomještaju korijen zuba koji nedostaje.  

Postovi iz iste kategorije: