Svatko tko je roditelj ili je bio roditelj ili će tek biti roditelj zna ponešto o folnoj kiselini i o tome koliko je bitno imati dovoljno iste tijekom trudnoće. U svakom slučaju, nije dovoljno znati samo njenu definiciju već je dobro investirati neko vrijeme u istraživanje o tome što je folna kiselina i koje dobrobiti donosi.

Što je folna kiselina?

Folna kiselina je jedan od poznatih topljivih vitamina. Njega tijelo samo nikad neće sintetizirati, a naš ga organizam ipak treba kako bi obnovio naše stanice i naše eritrocite. Ljudi bi trebali uzimati oko 400 mg folne kiselina svaki dan, a taj je broj realno bliži upola manjem iznosu. Naša hrana zaista nije prebogata zdravim vitaminima i mineralima. Jedine stvari koje sadrže tu kiselinu su zeleno lisnato povrće, ali i jaja te meso i neka riba mogu vam pripomoći. Ako ste trudni, u prva tri mjeseca jako je bitno unijeti dovoljnu količinu ovog vitamina jer je on, osim za vas, izuzetno bitan za vaš plod.

Problemi zbog nedostatka folne kiseline

Ako vaše tijelo nema dovoljno folne kiseline, mogu se javiti veliki problemi za dijete: kržljav živčani sustav, rascjep kralježnice ili malformacije gornje usne. Logično je, kako hranite i sebe i dijete, da tad ta potreba skače na 700-800 miligrama te da je najlakša opcija za sve trudnice uzimati dodatne preparate s folnom kiselinom. Također, ako pokušavate začeti, bilo bi dobro da od prije već krenete uzimati ovaj bitan vitamin jer je u istraživanjima folna kiselina bila povezana i s neplodnošću. Bitno je da se vaš embrij od početka zdravo razvija.

Djeca trebaju folnu kiselinu u gotovo jednakoj količini kao mi! Ne dopustite da vas njihova veličina zavara: oni se ipak razvijaju puno intenzivnije od nas odraslih! Dojenčad bi trebala dobivati čak 600 miligrama dnevno kako bi se razvila potpuno zdravo. Moguće je da vam nedostaje folne kiseline jer pušite, pijete puno lijekova, držite se na nekoj dijeti i konzumirate puno alkohola. Tada možete primijetiti blijede usne, kapke i zubno meso. Ponekad nećete imati koncentracije, a u ekstremnim slučajevima vam može srce lupati u potpuno nepravilnim intervalima.

Investirajte u sebe i svoju trudnoću te kupite dodatke koje ćete uzimati dnevno po savjetu svojeg ginekologa ili liječnika.

Zašto MSM kao prehranski dodatak? MSM ili metilsulfonilmetan je prirodan spoj nađen u živim bićima i popularan sastojak dodataka prehrani. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: