Što zbog povećanog stresa i manjka vremena za sebe, a što zbog povećane svjesnosti o mentalnom zdravlju, psihoterapija je danas postala dio svakodnevice za mnoge. Ipak, potraga za psihoterapeutom i dalje može predstavljati velik izazov, pogotovo jer je mentalno zdravlje i dalje velik tabu u današnjem društvu.

No, situacija ipak ide na bolje i terapije u obliku individualne psihoterapije sve su češće i sve se više ljudi odlučuje za njih.

Prednosti individualne psihoterapije

Imate li problema s javnim nastupima ili ste pak veoma sramežljivi, individualna psihoterapija prava je vrsta psihoterapije za vas. Razlog tomu je što se terapija najčešće odvija jedan na jedan, pa je omogućena maksimalna privatnost, što je veoma bitno radite li na veoma dubokim i privatnim problemima. Uz to, većina psihoterapeuta nudi samo individualnu psihoterapiju, pa je mnogo lakše pronaći osubu koji vam može pomoći, ali i termin koji vam odgovara.

Individualizirani pristup terapiji

Razlog iz kojeg mnogi biraju individualnu psihoterapiju je i taj što ona omogućuje potpunu personalizaciju. Ona nudi vrijeme u kojemu je vaš terapeut u potpunosti posvećen vama, što omogućuje da se koncentrirate na teme koje su bitne vama. A također i da svaku sesiju prilagodite svojim potrebama, što je mnogo teže kod grupnih ili psihoterapija za parove.

Psihoterapija za sve generacije

Imate li pretrpan raspored, individualna psihoterapija i dalje je jedna od mogućnosti pomoći za vas. Moderne tehnologije omogućile su razne vrste komunikacije, pa se danas sesije individualne psihoterapije mogu odraditi i putem:

  • interneta
  • video poziva
  • telefonskog poziva
  • poruka
  • e-pošte

Pri tome je važno na umu imati kako je pristup licem u lice uvijek najbolji, no ako trenutno nemate tu mogućnost onda je i internetska alternativa dobra ideja.

Provjerite dostupne planove plaćanja tretmana

Individualna psihoterapija moguća je između ostalog i u sustavu javnog zdravstva, no važno je imati na umu kako su terapeuti često pretrpani pa je teško dobiti termine kada su potrebni. Upravo radi toga, mnogi se okreću privatnim psihoterapeutima, koji su fleksibilniji i dostupniji, no također nisu pokriveni iz sustava javnog zdravstva. 

Prosječna cijena sata individualne psihoterapije iznosi oko 50 €, iako mnogi psihoterapeuti nude i programe plaćanja za studente, učenike te druge ekonomski ugrožene skupine, kako bi je učinili dostupnu svima. Važno je također imati na umu kako je pronalazak odgovarajućeg terapeuta bitan, jer će samo tako biti moguće napraviti bilo kakve promjene u životu.

Folna kiselina povećava šanse za trudnoću. Žene koje planiraju trudnoću trebalo bi da dva do četiri meseca pre planirane trudnoće generalno vode računa o svom zdravlju. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: