Nakon što napravite svoje web stranice ili nakon što vam ih je netko drugo napravio, vjerojatno ćete ih htjeti postaviti na internet. Kada to napravite, one će biti vidljive bilo kome, iz bilo kojeg dijela svijeta, u bilo koje vrijeme. Za to će vam prije svega biti potrebna usluga njihovog smještaja na nekom web serveru, a ta se usluga naziva hosting. No, osim toga, bit će vam potrebna i usluga registracije domene.

Ona omogućuje da svoje web stranice povežete s nekom domenom, odnosno da nakon što netko u svoj internetski preglednik upiše određenu adresu, da mu se otvori vaša web stranica.

Provjera registracije domene na internetu je uvijek prvi korak prije nastavka postupka registracije.

Provjera registracije domene kao prvi korak

Provjera registracije domene na internetu je uvijek prvi korak prije nastavka postupka registracije. Glavni cilj provjere registracije je da se utvrdi je li vaša željena kombinacija naziva i ekstenzije slobodna, odnosno je li netko već prije vas registrirao baš tu kombinaciju. Rezultat može biti sljedeći:

  • Kombinacija je slobodna i možete nastaviti s postupkom registracije domene
  • Kombinacija nije slobodna i morate nešto promijeniti

U ovom drugom slučaju, najjednostavnije je promijeniti ekstenziju, a ostaviti željeni naziv, pogotovo ako ste naziv već vezali uz sadržaj web stranica.

Registracija globalnih i nacionalnih domena

Registracija domene je postupak u kojem ćete neku domenu povezati sa svojim web stranicama. Prilikom tog postupka, morat ćete odabrati naziv i ekstenziju. Prema ekstenziji se razlikuju vrste domena koje možete odabrati, a birati možete između globalnih i nacionalnih. Globalne su najčešće, kod njih gotovo da nema nekih posebnih pravila kojih se morate pridržavati tijekom registracije, a dolaze u različitim ekstenzijama, kao što su .com, .info, .eu i dr. 

Nacionalne domene su specifične za određenu zemlju i svaka zemlja ima određenu organizaciju koja njima upravlja i koja određuje pravila za registraciju. Primjerice, u Hrvatskoj je ta organizacija Carnet, a ekstenzija hrvatske nacionalne domene je .hr.

Jednostavna i brza registracija domene

Registracije domene na internetu je vrlo jednostavna i možete je obaviti putem brojnih domaćih i stranih tvrtki. Prvo morate unijeti željeni naziv i ekstenziju domenu i ako uspješno prođete tu provjeru registracije domene, nastavljate dalje.

U daljnjim koracima bit će potrebno da upišete vlastite podatke i podatke o plaćanju te ćete na kraju dobiti potvrdu u uspješno obavljenoj registraciji domene. Nakon toga je putem administratorskih usluga hosting paketa pridružite svojim web stranicama i to je to, vaše web stranice su na internetu i povezane su s domenom.

Postovi iz iste kategorije: