Kada na internet želite postaviti web stranice, uglavnom će vam biti dovoljne dvije usluge, a to su hosting i registracija domene. Hosting predstavlja njihov smještaj na neki poslužitelj, ili čak po potrebi i zakup cijelog poslužitelja. Registracija domene predstavlja uslugu njezinog zakupa na određeni vremenski period, kako bi netko do vaših web stranica mogao doći ukucavanjem adrese u svoj preglednik.

Iako se ta registracija čini kao jednostavan korak, potrebno je pronaći slobodnu domenu, odnosno neku koju nitko prije vas nije registrirao. Zato se uvijek na početku provodi provjera domena da bi se utvrdilo je li ona slobodna.

Postupak provjere domene

Provjera domene na internetu se može obaviti putem:

  • Neovisnih servisa
  • Web stranica tvrtki koje nude usluge registracije

Postupak na oba mjesta je vrlo sličan i svodi se na to da vi morate unijeti željeni naziv domene i njezinu ekstenziju. Ona može upućivati na neku globalnu domenu, kao što je .COM, a može i upućivati na neku nacionalnu, kao što je .HR. Sustav će tada provjeriti je li željena kombinacija naziva i ekstenzije slobodna.

Provjera da li je domena slobodna
Iako se ta registracija čini kao jednostavan korak, potrebno je pronaći slobodnu domenu

Što kada je domena zauzeta

Ako vam internetska provjera domene pokaže da je ona već zauzeta, ima tri mogućnosti:

  • Promijenite naziv
  • Promijenite ekstenziju
  • Promijenite oboje

Prva mogućnost većini neće biti prihvatljiva, pogotovo ako ste već napravili web stranice s nazivom vaše tvrtke ili nekog projekta. U tom slučaju, zasigurno nećete promijeniti taj naziv u samom nazivu domene. No, tada možete jednostavno promijeniti ekstenziju. Primjerice, ako ste željeli .COM, a planirate se predstaviti hrvatskom tržištu, onda je puno bolja opcija da se odlučite za .HR ekstenziju. 

Isto tako, ako želite baš neku internacionalnu globalnu domenu, postoje još brojne druge koje bi vam mogle biti od koristi.

Registracija domene kao završni korak

Ako nakon provjere domene dobijete pozitivan rezultat, odnosno ako vam sustav javi da je slobodna, to znači da je možete registrirati. U slučaju ste taj postupak obavljali putem neke tvrtke koja tu uslugu i nudi, možete samo nastaviti dalje. No, ako ste ga pak obavili putem neke neovisne stranice, tada morate pronaći neku tvrtku koju ćete koristiti za ugovaranje te usluge. 

U tom slučaju ćete provjeru domene morati napraviti i još jednom kod njih, no s time ne biste trebali imati problema i trebali biste također dobiti pozitivan odgovor, osim ako netko u međuvremenu nije registrirao baš onaj naziv i ekstenziju koje ste vi željeli.

Postovi iz iste kategorije: