Prilikom izrade web stranice prva stvar koju morate odabrati je internet domena. Ona predstavlja link vaše stranice i neophodna je da korisnici mogu posjećivati stranicu. Prva stvar koju morate učiniti prilikom odabira je opcija provjeri domenu, koja će vas upoznati sa slobodnim ekstenzijama domene za željeni naziv. Kroz današnji tekst uputit ćemo vas u svijet domena, kako odabrati kvalitetan naziv i gdje možete registrirati domenu.

Što je web domena?

Web domena predstavlja naziv i adresu web stranice, te omogućava korisnicima da joj pristupe. Domene se razlikuju samo prema nazivu i one ne utječu na brzinu i dostupnost stranice. Za to je zadužen web hosting, tj. server na kojem se stranica nalazi. Domena samo mijenja IP adresu koja je skup teško pamtljivih brojeva, te stvara naziv web stranice. 

Provjera domena
Svaka domena sastoji se od naziva i ekstenzije.

Zbog toga je veoma važno da prilikom odabira domene dobro promislite o tome koji naziv je najprikladniji. Opcija besplatno provjeri domenu bit će vam glavni suradnik prilikom odabira slobodne domene.

Ekstenzije domena na internetu

Svaka domena sastoji se od naziva i ekstenzije. Naziv birate sami i može biti skup bilo kojih slova, brojeva i znaka minus, dok ekstenziju ne možete stvoriti sami već birate prema ponuđenima. Ekstenzije domene su dijelovi iza točke, a mogu biti:

  • .hr
  • .si
  • .com
  • .org
  • .io
  • i razni drugi

Prilikom odabira domene uvijek nastojte odabrati najpoznatiju ekstenziju .com ili nacionalnu domenu (.hr domena za Hrvatsku, .si za Sloveniju…), jer će se one najbolje rangirati na tražilicama i imati najveći autoritet.

Provjeri domenu prije registracije

Provjeri domenu opcija će vam pomoći prilikom odabira, jer će za vaš naziv domene automatski prikazati sve slobodne ekstenzije. Tako će vam uštedjeti vrijeme prilikom odabira i olakšati cijeli proces registracije. Nastojte odabrati što kraći naziv domene, kako bi ga vaši posjetitelji lakše zapamtili. Možete se odlučiti za exact match domain (npr. popravakračunala.hr) koji predstavlja točno ono čime se stranica bavi i što vaše poslovanje radi ili za brendiranje domene (npr. montanaservis.hr). 

Čitajte i sljedeći članak: SD kartica i spašavanje podataka iz nje

Mikro SD kartica i obična kartica mogu imati probleme oko spajanja s računalom ili nekim drugim medijem. Nemojte brinuti, jer je u današnje vrijeme spašavanje podataka sa SD kartica moguće pomoću raznih programa. 

Registracija domene

Kada vam je opcija provjeri domenu prikazala da je željena domena slobodna, možete je registrirati putem registra domena. Domena se registrira na period od minimalno godine dana i nakon toga možete je produljivati do kada god želite. Domovanje.com registar domena nudi registraciju domena svih ekstenzija po odličnim cijenama. Osim toga moguć je i zakup hostinga i SSL certifikata, tako da na jednom mjestu možete pronaći sve što vam je potrebno da bi vaša web stranica bila dostupna na internetu.

Postovi iz iste kategorije: