Domena je veza putem koje korisnik pristupa nekoj web stranici i njen odabir je veoma važan. Postoje razne ekstenzije domena, a HR domena najpopularniji je i najbolji izbor za sve web stranice namijenjene publici iz Hrvatske. Što je domena, kako odabrati kvalitetan naziv domene i kako ju registrirati samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor u nastavku ovog teksta.

HR domena najbolji je izbor

Domena predstavlja isključivo vezu i nema razlike u tehničkim stvarima poput brzine pristupanja web stranici ili brzine učitavanja videa između domena. Za te stvari zaslužan je web hosting i kod njegovog odabira trebate obratiti pozornost na pakete koji se nude. Jedina razlika je u nazivu i ekstenziji, a najbolji izbor za stranice iz hrvatske nije .com domena, već HR domena. Ona je nacionalna domena i osim što će Google bolje rangirati stranicu za pretraživanja iz Hrvatske, ona će biti i lakše pamtljiva.

Kako odabrati naziv domene?

Kako biste privukli što više posjetitelja, te stvorili posjetitelje koji se vraćaju na web stranicu, veoma je važan naziv domene. On predstavlja i sam brend web stranice i ako se koristi HR domena neophodno je da naziv bude hrvatski. Odlučite se na što kraći i lakše pamtljiv naziv domene, te nemojte žuriti s odabirom. U slučaju da je web stranica koju planirate raditi na engleskom, tada biste se trebali odlučiti za neku drugu ekstenziju domene, a najpoznatije svjetske ekstenzije su .com, .net i .org.

Registracija HR domena

Ako ste firma ili obrt registriran u Hrvatskoj imate pravu da vam jedna HR domena bude besplatna. Ako pak planirate registrirati domenu koja imenom nije vezana za ime tvrtke, tada morate pronaći registar koji nudi registraciju i domenu platiti. Nakon što je obavljena provjera domene (je li slobodna?), tada morate uplatiti novac za registraciju i vaša domena bit će registrirana u svega nekoliko trenutaka. Nakon što je registrirana u postavkama morate podesiti parametre i povezati domenu s web hostingom. Čestitamo, to je to. Nakon svih obavljenih koraka vaša web stranica bit će dostupna i bit ćete prisutni online!

Što je to domena .si? Ukratko – to je jedinstveno ime za Internet adresu. Domena je adresa na Internetu, slično kao i Vaša ‘obična’ adresa no koju Vam stiže pošta. Čitajte više …


Postovi iz iste kategorije: