Ono čime se na internetu jedna domena razlikuje od druge naziva se domena. Sastoji se od naziva i ekstenzije. Ekstenzija može biti različita, no ako vidite kraticu neke države, možete biti sigurni da je riječ o nacionalnoj domeni te zemlje. Isto je i s Hrvatskom. Domena HR je zapravo hrvatska nacionalna domena i prepoznatljiva je po toj kratici.

Domena HR
Domena HR je zapravo hrvatska nacionalna domena i prepoznatljiva je po toj kratici.

Možete se odlučiti za naplatnu i besplatnu varijantu. Obje varijante odlične su planirate li proboj na hrvatsko tržište, s time što besplatna varijanta ima određena ograničenja.

Jedna domena po korisniku

Besplatna domena HR može se registrirati samo na jednog korisnika i on više nema pravo na novu besplatnu registraciju, već se može odlučiti samo za onu naplatnu. Besplatnu HR domenu mogu registrirati:

  • Fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u Hrvatskoj (npr. obrtnici, umjetnici itd.)
  • Pravne osobe koje su registrirane u Hrvatskoj (npr. trgovačka društva, političke stranke itd.)

No, korisnici koji žele registrirati besplatnu HR domenu neće moći odabrati potpuno proizvoljan naziv. Pravne osobe će morati koristiti registrirano ime, ili skraćeno ime ili neku skraćenicu koja ukazuje na tvrtku, dok će fizičke osobe osim toga moći koristiti i svoje vlastito ime ili prezime.

Naplatna domena HR bez ograničenja

S druge pak strane, naplatna domena HR gotovo da i nema ograničenja kojih se morate pridržavati prilikom registracije te je možete registrirati jednostavno kao i svaku drugu. Jedini uvjet koji ovdje morate zadovoljiti je da je ona slobodna, odnosno da je nitko prije vas nije registrirao, tj. odlučio se za potpuno isti naziv i ekstenziju.

Ako uspješno prođete taj korak, možete dalje jednostavno napraviti registraciju takve domene te je povezati s web stranicama, ako ste ih već napravili i postavili na neki server.

Registracija HR domene

Registracija HR domena se razlikuje ovisno o odabranoj varijanti. Ako ste se odlučili za besplatnu varijnatu, taj proces možete obaviti putem specijaliziranog portala domene.hr. Ako ste se odlučili za registraciju naplatne domene HR, onda to možete obaviti i putem više različitih tvrtki koje posluju kod nas (tzv. registri). 

Sve je moguće obaviti u svega nekoliko klikova mišem te nakon unosa svih potrebnih informacija, dobit ćete na korištenje svoju domenu HR na određeno razdoblje. Pripazite samo da je obnovite na vrijeme kako ne biste ostali bez nje, tj. kako je netko ne bi registrirao prije vas. 

Postovi iz iste kategorije: