Htjeli vi to ili ne, danas je neophodno biti prisutan na internetu. Osim što internet nudi mnoge informacije i novosti do kojih možemo jednostavno doći putem računala, mobitela ili pak smart televizora, danas na internetu možemo prezentirati sebe i svoje poslovanje. Internet trgovina iz godine u godinu raste, sve više ljudi pokreće svoje web stranice i blogove, a danas je nezamislivo da neka firma nema web stranicu. Ako ste se odlučili na stvaranje vlastite web stranice, tada je registracija domene prvi korak koji morate učiniti da ona bude na internetu.

Internet domena i web hosting

Dvije su stvari koje su vam potrebne da bi vaša web stranica mogla biti na internetu, a to su internet domena i web hosting. Domena je veza preko koje korisnik pristupa web stranici i domene se razlikuju samo prema nazivu i ekstenziji. S druge strane, web hosting je server na kojem se nalazi web stranica i o njemu ovisi koliko će ona biti brza, je li dostupna i koliko korisnika je može posjetiti. Internet domene sastoje se od dva dijela, glavnog dijela i ekstenzije. Glavni dio birate sami, dok su ekstenzije nepromjenjive (.net, .org, .com…). Svaka domena je unikatna i u slučaju da je neka već zauzeta, tada morate potražiti drugi naziv ili ekstenziju, no više o tome kako se radi registracija domene saznajte u nastavku.

Provjera i registracija domene

Već smo napomenuli da je svaka domena unikatna, te da ne možete registrirati domenu koja je već zauzeta. Upravo zbog toga prvi korak je provjera domene, koja će vam pokazati koje ekstenzije su dostupne za taj naziv. Nakon što pronađete odgovarajuću ekstenziju, potrebna je njena registracija. Registracija domene radi se na period od minimalno jedne godine, a sve što trebate je odabrati domenu koju želite registrirati i uplatiti novac za njenu registraciju. Nakon toga vi ste postali vlasnik domene i možete je spojiti s web hostingom.

Kako odabrati kvalitetnu domenu?

Internet domena ujedno je i ime vaše web stranice, te će je prema njoj korisnici pamtiti i posjećivati. Upravo zbog toga je važno da odaberete smislen naziv koji će pravilno reprezentirati web stranicu. Pokušajte smisliti kratak i lako pamtljiv naziv, jer ćete si tako poboljšati šanse da korisnici kojima se sviđa sadržaj vaše stranice veoma lako je direktno posjete. Registracija domene prva je stvar koju morate učini i s ovim korakom ne biste trebali žuriti, jer je ujedno i glavni nepromijenjivi dio web stranice.

Original tinta za Epson pisač dostupna online. Web shop vam nudi najširu ponudu tonera za sve vrste laserskih i multifunkcijskih printera. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: