Svi koji su već dugo na internetu i koji ga redovito koriste, vjerojatno su primijetili porast broja web stranica. Sve tvrtke koje se žele predstaviti tržištu danas se trude imati vlastite web stranice, ali sve je više i raznih osobnih i slično. Svima im je zajedničko da se nalaze iza neke domene, odnosno adrese. To je ono što ukucavate u svoj web preglednik kada je želite posjetiti.

Prilikom postavljanja web stranica na internet, može se birati naziv domene, ali i njezina vrsta. U nastavku pročitajte više o njima.

Prilikom postavljanja web stranica na internet, može se birati naziv domene, ali i njezina vrsta.

Općenito o domenama

Kao što je ranije navedeno, domene na internetu zapravo predstavljaju adresu neke web stranice. Sastoje se od:

  • Naziva 
  • Esktenzije
  • Točke između njih

Naziv je onaj prvi dio, slijedi točka, a na kraju slijedi ekstenzija prema kojoj se može odrediti vrsta internetske domene. Dvije najpopularnije vrste domena na internetu su:

  • Globalna
  • Nacionalna

I jedna i druga imaju svoje prednosti i mane i na svakome je da odluči koja vrsta mu se najviše isplati za vlastite potrebe.

Web stranice za cijeli svijet

Najpoznatije su globalne domene. One mogu imati različite ekstenzije, a najpoznatija je svakako .COM domena. No, zbog te popularnosti, veliki broj naziva s tom ekstenzijom je zauzet. Naime, na internetu može postojati samo jedna potpuno ista domena, koja ima isti naziv i ekstenziju. 

No, zbog velike popularnosti, uvedene su brojne nove ekstenzije pa ako se želite odlučiti za tu opciju, svakako ćete u kombinaciji s nekom od ekstenzija moći registrirati željeni naziv. Registracija globalne domene može se obaviti putem brojnih informatičkih tvrtki, od onih ih Hrvatske pa da brojnih tvrtki iz inozemstva.

Predstavite se hrvatskom internetskom tržištu

Ako planirate imati web stranice koje ciljaju na domaće internetsko tržište, onda je najbolja opcija registracija nacionalne domene. Ona se lako može prepoznati po ekstenziji .HR i karakteristična je za svaku zemlju te svaka zemlja ima određena pravila koja se moraju poštovati pri njezinoj registraciji. Za njezino upravljanje je u Hrvatskoj zaslužna organizacija Carnet.

Hrvatska nacionalna domena dostupna je u besplatnoj i naplatnoj varijanti, a mnogi se ipak odlučuju za naplatnu, zbog toga što je puno jednostavnija za registraciju i gotovo da nema nekih posebnih pravila oko odabira naziva. A razlog zašto je ona najbolja za domaće tržište je što će mnogi odmah kad vide ekstenziju pretpostaviti da je riječ o hrvatskoj web stranici.

Postovi iz iste kategorije: