Kada govorimo o rasvjeti i kupovini iste nije samo odabir rasvjetnog tijela ono što muči brojne korisnike. Naime, nakon kupnje željenog rasvjetnog tijela, vrlo je važno kupiti i odgovarajući žarulju koja je zapravo i jedina odgovorna za pružanje dovoljne količine svjetlosti. 

Kako biste izabrali idealnu žarulju za svoje rasvjetno tijelo dobro se u trgovini rasvjetom raspitati oko toga što je najbolji izbor za vas, a djelatnici će vam svojim iskustvom i savjetima sigurno rado pomoći u tome.

Različite vrste žarulja u trgovinama

Kupnja rasvjetnih tijela u prošlosti je bila puno lakša prvenstveno zbog toga što na tržištu nije postojao velik izbor rasvjetnih tijela. Danas je situacija puno drugačija pa tako razlikujemo ona koja sadrže žarulje kao što su:

  • Fluorescentne 
  • Žarulje sa žarnom niti
  • Štedne 
  • LED 

Kao najgori izbor među navedenim vrstama žarulja pokazale su se fluorescentne žarulje koje se danas pretežno koriste u institucijama ili velikim prostorima poput tvornica ili trgovina. 

S druge pak strane štedne žarulje jedno vrijeme su bile iznimno popularne upravo zbog toga što se smatralo da štede električnu energiju i da su financijski najisplativiji izbor. Ipak, nakon nekog vremena pokazalo se da ne štede značajno energiju, da je njihova razina osvjetljavanja vrlo slaba te da su prilikom lomljenja vrlo opasne za ljude i okoliš zbog čega su se danas gotovo prestale koristiti.

Štedne žarulje jedno vrijeme su bile iznimno popularne.

Nova tehnologija rasvjete i značajna ušteda

Kao jedan od najboljih izbora svakako su se pokazale LED žarulje. Naime, LED tehnologija nova je i suvremena tehnologija u svijetu rasvjete koja ima iznimno dug vijek trajanja, dulji od svih drugih vrsta, daje iznimno dobro i jako osvjetljenje te se smatra vrlo dobrim ulaganjem, upravo zbog vijeka trajanja. 

Problem s LED žaruljama nalazi se u njihovoj cijeni koja je nešto viša, no stručnjaci napominju da LED žarulje troše puno manje električne energije od klasičnih zbog čega se početno ulaganje itekako isplati.

kvalitetne LED žarulje
Prilikom kupnje kupite onu primjerenog oblika i snage.

Pametno skladištenje žarulja

Bez obzira na to za koju vrstu žarulja se odlučili, vrlo je važno napomenuti da se s njima mora pametno rukovati. Naime, sve žarulje trebale bi se odlagati na za to predviđena mjesta za reciklažu kako bi se one mogle propisno uništiti ili pak reciklirati ukoliko je to moguće s obzirom na njihovu vrstu. 

Isto tako, vrlo je važno da prilikom kupnje kupite onu primjerenog oblika i snage kako prilikom postavljanja ne bi došlo do neželjenog pucanja i pregaranja.

Postovi iz iste kategorije: