Danas je posjedovanje vlastitih web stranica za neko poslovanje postalo gotovo neophodno. Računala i internet su svuda oko nas i sve je veći broj ljudi koji će se po bilo kakve informacije prvo zaputiti na internet. Stoga, ako niste prisutni na toj globalnoj mreži, gubite jako veliki broj potencijalnih klijenata ili kupaca, ovisno o tome kakvim se poslom bavite. 

Pri izboru domene, pametno je razmisliti koje vam je ciljano tržište. Za globalno tržište idealne su globalne domene, poput najpopularnije, com domene. No, kada ciljate na lokalno tržište, primjerice slovensko, onda je domena .SI definitivno najbolji izbor.

Slovenska nacionalna domena

Svaka država posjeduje svoju nacionalnu domenu koja se sastoji od kratice te države te njome upravlja određena organizacija u toj državi. Tako je domena .SI slovenska nacionalna domena. A ona predstavlja odličan izbor za one koji ciljaju na slovensko tržište iz razloga što će netko odmah kad vidi taj nastavak, znati da se radi o nekoj web stranici ili poslovanju iz Slovenije. 

Upravljanje SI domenom

Kao što je ranije navedeno, svaka država ima određenu organizaciju koja upravlja nacionalnom domenom. Domena .SI je tako od 1992. g. pod upravljanjem organizacije ARNES, što je kratica od Academic and Research Network of Slovenia (Akademska i istraživačka mreža Slovenije). Oni su smješteni u Ljubljani i zaduženi su za upravljanje ovom slovenskom domenom. 

Registracija domene .SI

Poželite li registrirati domenu .SI, moći ćete to učiniti putem brojnih tvrtki koje tu uslugu nude, odnosno to su tvrtke kojima je ARNES dao dopuštenje da vrše registraciju. Inače, glavna web stranica ARNES-a vezanu uz usluge registacije je register.si. Ovdje možete na jednom mjestu pronaći popis svih registara putem kojih možete naručiti ovu uslugu.

Kod većine tih tvrtki se ovaj proces u potpunosti može obaviti putem interneta, brzo i jednostavno.

Samo jedna unikatna domena

Pri registraciji SI domene, glavni uvjet koji mora biti zadovoljen je da je ona slobodna. To znači da cijeli naziv, kao i ekstenzija, u ovom slučaju SI, moraju biti potpuno unikatni, odnosno da to nitko prije vas nije registrirao. Ukoliko je netko već prije to učinio, morat ćete odustati od te domene i pokušati pronaći neku drugu, koja je slobodna za registraciju.

Postovi iz iste kategorije: