Jednom kada se odlučite za izradu web stranica, bilo da je riječ o osobnim ili poslovnim, morate odmah na početku donijeti važnu odluku. Morate se odlučiti hoćete li se fokusirati isključivo na domaće tržište ili i na strano. Ako je odgovor ovo prvo, osim sadržaja koji u svakom slučaju mora biti kvalitetan, bitno je i za kakvu ćete se domenu odlučiti. Iako ona može biti globalna, iz brojnih testiranja se pokazalo da je domena HR ipak bolji izbor.

U nastavku ćemo objasniti zbog čega je to tako i zašto je bolje odlučiti se za nju, nego neku globalnu, npr. onu s nastavkom COM i slično.

Prepoznatljiva domena za domaće tržište

Domena HR na internetu danas ima jako mnogo. Lako se prepoznaju po toj kratici koja je ujedno i kratica za Republiku Hrvatsku. Za one koji ne znaju, ona je zapravo hrvatska nacionalna domena. Svaka država ima svoju, a vrlo lako ih je prepoznati jer su zapravo kratice određenih država. Isto tako, ono što je za njih karakteristično je da svaka država ima svoju organizaciju koja je zadužena za njezino upravljanje. U Hrvatskoj je za nju zadužen Carnet, a upravo zbog toga mnogi ih često nazivaju i Carnet domenama.

Domena HR
Domena HR na internetu danas ima jako mnogo.

Besplatna hrvatska nacionalna domena

Besplatna HR domena na internetu može se ugovoriti putem posebnog portala koji se nalazi na internetskoj adresi domene.hr. Mogu je registrirati:

  • Fizičke osobe i to one koje obavljaju neku samostalnu i registriranu djelatnost u RH
  • Pravne osobe i to samo one koje su registirane u RH

Čitajte i sljedeći članak: Pametne narukvice Xiaomi odlične su za sportaše

Pametne narukvice Xiaomi su odličan odabir zbog odličnog omjera cijene i specifikacija. Zbog toga su danas iznimno popularne i sve više rekreativaca i sportaša ih bira.

Važno je napomenuti da je po jednom korisniku moguća samo jedna takva. Njezin naziv također nije proizvoljan i mora sadržavati registrirano skraćeno ime, puno ime ili neku skraćenicu koja sadrži početna slova ili slogove registriranog imena. Zbog ovih ograničenja mnogi se ipak radije odlučuju za naplatnu varijantu.

Naplatna HR domena

Gotovo istih mogućnosti kao i globalna, naplatnu HR domenu mogu registirati svi korisnici te nema nekih posebnih pravila prilikom njezine registracije. Naravno, ono osnovno pravilo, koje vrijedi za bilo koju vrstu, je da je ona željena slobodna, odnosno da je netko već nije prije vas registrirao. Ako je to ipak slučaj, vi je nećete moći registrirati. Upravo zbog toga je prvi korak prije registracije zapravo provjera domene HR pa tek ako uspješno prođete taj korak možete dalje nastaviti s postupkom.

Postovi iz iste kategorije: